terug

Lucky shots of niet?

Foto Lode Greven
Foto Lode Greven

Foto’s waarin alles samenkomt. Het licht klopt, de houding en uitdrukking van de geportretteerden zijn goed en zelfs de dieren zijn op het juiste moment op de juiste plaats. Het overkomt fotograaf Lode Greven steeds vaker. “Het zijn van die foto’s waarvan je denkt ‘pats, nu is alles op zijn plaats’. Het lijkt toeval, maar dat is het niet. Dat kan ook niet, als het meer en meer voorkomt.” Voorbeelden van deze ogenschijnlijke lucky shots zijn bijvoorbeeld te vinden Plattelanders 3, een boek met prachtige zwart-wit beelden van tweeëntwintig boeren en boerinnen. Het boek verschijnt in april 2017.

Natuurlijk wil Lode het graag hebben over het nieuwe boek. Maar interessanter vindt hij het om te praten over de groei die je als fotograaf doormaakt. Hoe je steeds beter wordt in je vak, dankzij ervaring. “Ik ben nu 32 jaar fotograaf. Ik heb veel verschillende disciplines aangeraakt. Van advertentiefotografie tot het echte studiowerk.”

Foto Lode Greven
Foto Lode Greven

De mens staat in zijn beelden centraal, maar de onderwerpen zijn heel divers. Van culinaire fotografie tot ‘stoere auto en sexy dame shoot’ en van zwart-wit portretten van plattelanders tot kleurrijke beelden van sporters: alles komt voorbij. “De afwisseling vind ik heel leuk.” Met zijn bus als rijdende studio doet hij alle onderwerpen met evenveel enthousiasme aan. Na 32 jaar is er volgens Lode nog genoeg te leren. “En dan heb ik het niet over nieuwe apparatuur. Er valt nog zoveel te leren over bijvoorbeeld de controle van het licht, maar ook in het overdragen van energie.”

Wauw-effect

“Als je kijkt naar de verschillende delen van Plattelanders (in 2012 verscheen het eerste deel, red.), zie je de beelden beter worden. Natuurlijk voldoen de foto’s in deel 1 ook aan alle technische regels en zijn het goede foto’s, maar naarmate de serie vordert, zie je vaker beelden waarin alles lijkt te kloppen. Zo’n beeld waarin alles samenkomt, dat blijft intrigeren. Dat soort foto’s maak ik nu vaker dan toen ik net begon. Bij een serie van veertig foto’s is dat wauw-effect nu bij zo’n drie beelden aanwezig.”

Foto Lode Greven
Foto Lode Greven

Dat heeft volgens Lode te maken met ervaring. “Als fotograaf krijg je heel veel prikkels. In de beginjaren vragen die prikkels veel aandacht. Je worstelt nog met de techniek. Daarnaast is het lastig om mensen te laten doen wat je wilt op zo’n manier dat het niet gekunsteld overkomt. In het geval van de plattelanders heb je te maken met mensen die het fotograferen eigenlijk soms maar onzin vinden. Je moet leren hoe je daar mee om moet gaan.”

Multi-tasken

Dankzij ervaring worden prikkels beter en deels onbewust verwerkt. Lode geeft een voorbeeld. “Stel ik loop met een boer door het weiland. Ik loop mee, ondertussen zie ik iets verderop paarden staan. Ik weet al dat ik voor het gewenste beeld mijn objectief moet wisselen, dus dat doe ik al lopend. Ik houd de paarden in de gaten, het kan goed zijn dat ze gaan reageren op de aanwezigheid van de boer. Ik heb mijn camera al ingesteld op de omstandigheden en terwijl we lopen, zorg ik ervoor dat het gesprek op gang blijft, zodat de boer zich op z’n gemak voelt.”

Foto Lode Greven
Foto Lode Greven

In zo’n situatie had de fotograaf in zijn beginjaren wellicht de paarden gemist of een aantal beelden moeten maken voor hij de juiste instellingen te pakken had. “Nu gaat dat echter allemaal vanzelf. Omdat ik steeds meer in mijn comfort zone kom qua fotografen, kan ik beter met al die prikkels omgaan. Ik denk al tien stappen vooruit.”

Foto Lode Greven
Foto Lode Greven

Europa

Het resultaat is te zien in Plattelanders 3, een serie van tweeëntwintig portretten van boeren en boerinnen. Deze zijn eerder in het blad Landleven verschenen. “We hebben geprobeerd een zo divers mogelijk boek te maken, door boeren uit heel Nederland op te nemen. Daarnaast zijn het verschillende type boeren: van varkenshouder tot aan agrariër. Het is het laatste boek uit de serie. De serie in het magazine is inmiddels gestopt. Het boek leek me een mooie afsluiting. Ik zou overigens best verder willen met het onderwerp. Bijvoorbeeld door een Europese versie te maken. In heel Europa worstelen boeren met dezelfde problemen, zoals opvolging en schaalvergroting.”

Meer informatie: www.lodegreven.nl.