terug

‘The Lovers’ toont duurzame liefde

Moses and Tessie Rubenstein. Brooklyn, New York. Married on June 21, 1942. Foto Lauren Fleishman
Moses and Tessie Rubenstein. Brooklyn, New York. Married on June 21, 1942. Foto Lauren Fleishman

Hoe ziet liefde eruit als je meer dan 50 jaar bij elkaar bent? De Amerikaanse Lauren Fleishman portretteerde stellen die meer dan halve eeuw met elkaar hebben doorgebracht. De liefdesbrieven die haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef aan haar oma vormden de inspiratiebron voor het boek. Gedurende zes jaar werkte ze aan het project. 55 stellen werden vastgelegd, afkomstig uit Amerika en Europa.
“Ik vond de liefdesbrieven van mijn opa in een boek dat naast zijn bed lag,” vertelt Fleishman. “De brieven raakten me enorm. Ik voelde een diepe connectie met mijn grootvader, een band die ik tijdens zijn leven niet heb ervaren. De brieven van mijn opa verhaalden over een prille liefde, een liefde die bol stond van verwachtingen over een nieuw leven samen met mijn oma. Als jonge vrouw kon ik me die gevoelens en verwachtingen goed voorstellen. De brieven inspireerden me om op zoek te gaan naar andere stellen die ook al lange tijd bij elkaar zijn.”
Yevgeniy and Lyubov Kissin. Brooklyn, New York . Married on June 29, 1941. Foto Lauren Fleishman
Yevgeniy and Lyubov Kissin. Brooklyn, New York . Married on June 29, 1941. Foto Lauren Fleishman

De fotografe werkte gedurende zes jaar aan het project. Ze documenteerde 55 stellen in zowel Amerika als Europa. Hoe kwam ze deze ouderen op het spoor? “In het begin ging ik naar dansfeesten voor ouderen,” vertelt Fleishman. “Ik ging op zoek naar stellen die niet alleen dezelfde leeftijd als mijn grootouders hadden, maar ook dezelfde achtergrond. Ik ging zelfs op zoek naar ouderen met dezelfde gelaatstrekken als mijn grootouders.” Deze zoektocht laat ze op een gegeven moment varen. Daardoor is het een meer universeel document geworden. Mensen met verschillende achtergronden, huidskleuren en seksuele voorkeuren zijn opgenomen in het boek. Ook stellen die te kampen hebben met ziekte zien we terug in ‘The Lovers’.
Fleishman maakte de foto’s in de intimiteit van de woning van de echtparen. “Ik maakte de foto’s en de echtparen hebben zelf hun liefdesverhaal ‘geschreven’. Hiervoor heb ik interviews met hen opgenomen. We hebben dus samen de verhalen gedocumenteerd.”
Zo vertelt Yevgeniy Kissin:’We hebben elkaar ontmoet tijdens een dansfeest. Het was januari 1938. Mijn vriend nodigde me uit voor het feest, volgens hem zouden er heel veel mooie meiden zijn. Een andere cadet met hoge laarzen benaderde haar, maar ze hield niet van hoge laarzen, dus ze wimpelde hem af. Ik was de tweede die haar benaderde. Ik had een ander uniform, maar ik weet nog steeds niet of het mijn uniform of mijn gezicht was dat haar aantrok.’
Sol and Gloria Holtzman. Brooklyn, New York. Married on January 16, 1954. Foto Lauren Fleishman
Sol and Gloria Holtzman.
Brooklyn, New York. Married on January 16, 1954. Foto Lauren Fleishman

Hoe heeft het project de fotografe beïnvloed? “Ik heb zes jaar aan dit project gewerkt. De ontmoetingen met de echtparen hebben voor mijn gevoel de generatiekloof die ik vroeger ervoer, beslecht. De manier waarop de echtparen naar hun liefde en hun relatie kijken, vind ik erg mooi.”
Fleishman hoopt in de toekomst een nieuw project met echtparen te kunnen doen. “Ik fotografeer elke dag en ben altijd met meerdere projecten tegelijk bezig. Ik zou graag nogmaals een project met echtparen, met name in andere landen, willen doen!”
Het boek The Lovers is verkrijgbaar via http://www.schiltpublishing.com/…/aut…/lauren-fleishman/
Meer informatie: www.LaurenFleishman.com en www.instagram.com/LaurenFleishman
Yaakov and Mariya Shapirshetyn. Brooklyn, New York. Married on July 6, 1949. Foto Lauren Fleishman
Yaakov and Mariya Shapirshetyn. Brooklyn, New York. Married on July 6, 1949. Foto Lauren Fleishman