terug

Lezing over iconische foto’s in Pennings Foundation

Historicus Rutger van der Hoeven houdt woensdagavond 30 oktober (aanvang 20.00 uur) bij Pennings Foundation een lezing over iconische foto’s. In zijn lezing zal Van der Hoeven ingaan op de vraag hoe bekend geworden foto’s ons collectief geheugen bepalen en van invloed zijn op onze beeldvorming van de geschiedenis.

 

© Dorothea Lange / Migrant Mother

 

Tachtig procent van de wereldbevolking kent de foto van het tweede vliegtuig dat de Twin Towers invloog op 11 september 2001. Daarmee is het mogelijk ’s werelds bekendste historische foto, op de voet gevolgd door de maanlanding van Neil Armstrong (1969) en het portret van Che Guevara (1960). Zo blijkt uit promotieonderzoek van historicus Rutger van der Hoeven (docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht).

In juni dit jaar promoveerde hij op dit onderwerp. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Het mondiaal visueel geheugen. Een studie naar de herkenning en interpretatie van iconische en historische foto’s.’

Rutger van der Hoeven studeerde geschiedenis en politicologie in Amsterdam en Berkeley. Hij schrijft voor de Groene Amsterdammer en is docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Rutger van der Hoeven| lezing over iconische foto’s | woensdag 30 oktober 2019

Voor info en aanmelding voor de lezing zie: www.penningsfoundation.com

Pennings Foundation, Geldropseweg 63 in Eindhoven.