terug

‘Kleurtemperatuur van licht en wand bepalend’

Foto Riet Oldenboom
Foto Riet Oldenboom

Fotografe Riet Oldenboom exposeert in september haar foto’s in de bibliotheek in Twello. Ze wil graag een afdrukadvies.
Om wat voor foto’s gaat het? “Het zijn zwart-wit foto’s, gemaakt met een lange sluitertijd. De foto’s zijn gemaakt van elementen langs de kust. Naast water, lucht en een kustelement zijn verder geen details te zien, het gaat dus om rustige beelden.” De foto’s roepen een gevoel van verstilling op, een thema dat ook terugkomt in haar professionele fotografie. Ze fotografeert uitvaarten en afscheidsdiensten.
“Verstilling is inderdaad een terugkerend thema in mijn foto’s. Verstilling en rust probeer ik ook in de natuur vast te leggen. Ik vind het een hele mooie manier van fotografie. Bovendien word ik er ook echt rustig van: je staat immers letterlijk een tijd stil door de lange sluitertijd.”
De foto’s zijn in september te zien bij een expositie in Twello. “Ik heb daar vorig jaar ook geëxposeerd. Toen heb ik gekozen voor afdrukken op dibond en fotopapier in een lijst. Ik wil graag kijken of er nog andere opties zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden. Het liefst wil ik een materiaal waarbij de zachtheid van het water nog beter uitkomt. Maar het moet wel geschikt zijn voor zwart-wit.”
Foto Riet Oldenboom
Foto Riet Oldenboom

Het advies van een expert van Fifo Color:

Voor alle exposities geldt dat de kleurtemperatuur van het licht en de kleur op de wand bepalend is voor de totale uitstraling. Een mooi zwart-wit beeld bij normaal licht kan bij spotjes een compleet andere uitstraling krijgen.
Doordat deze beelden ‘verstilling’ moeten uitstralen, geven wij als advies mee om ze op glad materiaal te printen. Papier met structuur verstoort deze verstilling. Hoe groter het beeld wordt afgedrukt, hoe meer de kracht van de ‘verstilling’ tot de verbeelding spreekt.
Deze beelden komen naar onze mening het beste uit op Foto Rag Ultra Smooth; de rust wordt hiermee niet afgeleid door structuren in het papier. Belangrijk is dat het papier vlak blijft, daarvoor is het verstanding deze te verlijmen op een stevig, glad oppervlak. Bijvoorbeeld op dibond of hardschuim.
De beelden zijn naar ons idee ongeschikt om in te lijsten, want dit leidt erg af. Het is mooier om een frame erachter te monteren, zodat het beeld vrijkomt van de wand.
Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’.