terug

Het juli nummer van Pf is uit

Coverfoto Marsel van Oosten
Coverfoto Marsel van Oosten

In het juli nummer van Pf besteden we extra aandacht aan de Japanse Fotografie. We kijken naar de Japanse beeldcultuur, interviewen de Japanse winnaar van de Paul Huf Award, bekijken waarom het werk van Johan van der Keuken zo populair is in Japan en interviewen Marco van Duyvendijk over zijn nieuwste boek over de kimonoproductie in Japan. Lees hieronder wat je nog meer kunt verwachten in dit nummer.

Natuurfotograaf Marsel van Oosten

Dagenlang dobberen in een moeras op zoek naar die ene mooie foto. Marsel van Oosten gaat ver om het beste uit zichzelf te halen. En met succes. Het leverde hem de titel Travel Photographer of the Year 2015 op.

Frank Demeulemeester

Frank Demeulemeester is een van Vlaanderens beste portretfotografen. Hij is in bezit van het predikaat ‘Qualified European Photographer’ en eigenaar van een succesvolle fotostudio.

Licht op locatie: Tim Röling

Als er op locatie al een geweldige lichtbron aanwezig is, waarom zou je hem dan niet gebruiken? Tim Röling manipuleert het zonlicht tot het precies naar zijn zin is.

Ondernemen: Koester je trouwe klanten

Je kent waarschijnlijk  de bonuskaart van de Albert Heijn en het flying blue programma van KLM wel. In vele branches doen bedrijven aan loyaliteitsprogramma’s. Wat kunnen wij fotografen hiermee?

Voigtländer

Lichtsterke objectieven zijn populair en het aanbod daarin wordt steeds groter. Een opvallende reeks lichtsterke objectieven komt van Voigtländer, speciaal voor het Micro Four Thirds (MFT) systeem. Pf Magazine testte ze uit.

Continu licht

Heb je wat extra licht nodig, dan is voor film en video continue licht de enige optie. Ook in de fotografie heeft het altijd een plek gehad. Met de komst van hybride camera’s, waarmee zowel kan worden gefilmd als gefotografeerd, is continue licht nog interessanter geworden omdat het voor beide bruikbaar is.

Japanse fotografie

Japan kent een lange traditie in het maken van beeldende verhalende publicaties, zoals de verzamelingen ukiyo-e (houtblokprints).Net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, lijkt er binnen de Japanse fotografie momenteel een tendens te zijn om zich met vernieuwende esthetiek te richten op maatschappijrelevante onderwerpen.

Paul Huf Award winnaar Daisuke Yokota

De tiende editie van de Paul Huf Award ging in 2016 naar experimenteel fotograaf Daisuke Yokota. Eind dit jaar zal in het Foam Fotografiemuseum een fototentoonstelling te zien zijn van de Japanner.

Marco van Duyvendijk

Het nieuwste boek van Marco van Duyvendijk Motsure Hotsure Tsumugu gaat over de kimonoproductie in Japan, maar misschien is dit slechts een metafoor voor het eigenlijke thema van het boek: de liefde voor een cultuur waar geduld en aandacht, meditatie en aandacht voor schoonheid nog bestaan.

Johan van der Keuken

Japanse fotografen deden het de laatste jaren goed in Nederland, maar de interesse is niet eenzijdig, getuige de interesse voor het werk van fotograaf in ruste Johan van der Keuken vanuit Japan. Onlangs werd een heruitgave van het fotoboek Wij zijn 17 met er enthousiasme ontvangen.

PhotoEspaña

Het jaarlijkse PhotoEspaña in Madrid, festival voor fotografie en visuele kunst, heeft dit jaar een verrassend Nederlands tintje: het promotiebeeld op de catalogus en het affiche is het door Koos Breukel gemaakte portret van zijn moeder. Het beeld is onderdeel van één van de sterkere tentoonstellingen op het festival: de door Frits Gierstberg samengestelde expositie van portretfotografie, ‘Portret Fotografie in Europa sinds 1990’.

Juridisch: Modelcontracten

Sinds 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft. Daarmee is ook de zekerheid voor opdrachtgevers verdwenen dat de fotograaf niet in loondienst is. De modelovereenkomsten zijn hiervoor in de plaats gekomen. Wat moeten zelfstandig fotografen hierover weten?

DuPho: Huwelijkse voorwaarden

Juni is bij uitstek een maand om te trouwen. Een goed moment om eens van gedachten te wisselen met enkele in bruidsfotografie gespecialiseerde DuPho-leden. Zien zij veranderingen in deze markt of kiest het merendeel van de trouwlustigen nog altijd voor een traditionele huwelijksreportage? Wat zijn de trends en hoe spelen de fotografen daarop in? Een bruiloft is een feest, maar er kunnen voor de fotograaf altijd dingen fout gaan. Dingen die je niet kunt voorzien. Wat doe je dan als fotograaf?


PORTFOLIO

Erik Johansson


VASTE RUBRIEKEN

  • Nieuws
  • Uitgelicht
  • De gadget van
  • Column Filip Naudts
  • Kiek ‘ns an
  • Boeken

Het juli-nummer van Pf bestellen? klik dan hier.

Liever online lezen? klik dan hier