terug

Johan Gerrits Winnaar National Geographic Fotowedstrijd 2020

Winnaar van de National Geographic Fotowedstrijd 2020 is schoolvoorbeeld van visual storytelling. Met zijn inzending van Het klaarmaken van het Mundari koeienkamp heeft Johan Gerrits uit Utrecht volgens de jury dit jaar de beste foto afgeleverd. Dit werd op zondag 15 november tijdens een speciaal live-streaming event bekendgemaakt.

© Johan Gerrits

De jury was unaniem lovend: “hier gebeurt veel, de kijker kan zich als in een zoekplaatje verliezen in het beeld. De fotograaf is dichtbij gegaan, maar met behoudt van diepte. Mooi licht. Rood emmertje doet ons geloven dat het nu is gefotografeerd – dat brengt het naar het nu. Dit is een schoolvoorbeeld van visual storytelling.”

Uit een recordaantal van 16.583 inzendingen kozen de jury én het publiek hun favorieten in de categorieën Mens, Dier, Landschap en de speciale junior categorie ‘Raar Maar Waar’. Per categorie is er een jury- en een publiekswinnaar gekozen wat resulteert in een verzameling kwalitatieve, aansprekende foto’s met elk een eigen verhaal.

De vakjury bestond dit jaar uit: Sacha De Boer, Lieve Blancquaert, Renske Lamers, Jamie Westland en Arno Kantelberg. De winnende foto’s kunnen in het decembernummer van National Geographic Magazine en National Geographic Junior worden bewonderd.

De feestelijke livestream is uitgezonden vanuit de Arendshoeve in Aalsmeer van waaruit de winnaars via een live verbinding door de juryleden werden gefeliciteerd en de foto’s van vakkundig commentaar werden voorzien. De overall winnaar werd tevens thuis verrast door presentator en winnaar van het tv-programma ‘Het perfecte plaatje’ Eddy Zoëy.

De grootse fotowedstrijd van de Benelux

De prestigieuze National Geographic fotowedstrijd, gestart in 2007, is een samenwerking tussen National Geographic Channel, National Geographic Magazine en National Geographic Junior Magazine. De competitie is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder fotografieliefhebbers in Nederland en België.