terug

Internationale Fotobiënnale Oostende

Net als de uitgestrekte duinen en de Noordzee zijn Oostende en kunst onbetwistbaar met elkaar verbonden. Na onder andere Theater aan Zee, Cultuurcentrum De Grote Post, Street art festival The Crystal Ship, Filmfestival Oostende en het vernieuwde James Ensorhuis zet Oostende nog meer in op cultuur. De Stad aan Zee pakt komende nazomer uit met een internationale fotobiënnale, waarbij diverse binnen- en buitenlocaties ingepalmd worden met hedendaags en conceptueel fotografisch werk. Het evenement vindt plaats van 4 september tot en met 24 oktober 2021.

© Carmen de Vos

In de nazomer van 2021 organiseert Oostende een gloednieuw visueel spektakel: de Internationale Fotobiënnale Oostende. Het fotofestival loopt van 4 september tot en met 24 oktober 2021 en loodst je langs het DNA van de stad, waar je op diverse binnen -en buitenlocaties kunt genieten van verrassende foto-exposities.

© Jollien de Buyser

Curatoren Stephane Verheye & Yvon Poncelet haalden inspiratie voor het thema uit het werk van bekende Oostendse koppen, James Ensor & Léon Spilliaert – beiden boegbeelden van het symbolisme – waarbij verbeeldingskracht of fantasie niet leidde tot een bepaalde stijl maar wel de nadruk heeft gelegd op innerlijke, irrationele ervaringen. Dit riep een sfeer op van dreiging en mysterie. Bij vele kunstfotografen kan men deze onheilsverwachting en mysterie  terugvinden. Het is een wijze van benadering die een zekere onrust verbergt. (ON)RUST, het verborgen thema van deze fotobiënnale.

© Philippe Ordioni

 

 

© Marc Lagrange

Elk fotografisch werk in de Internationale Fotobiënnale Oostende zal dat thema op een unieke, eigentijdse en eigenwijze manier weerspiegelen.

De klepper van de Internationale Fotobiënnale Oostende is geprezen Belgisch kunst fotograaf Marc Lagrange, van wie nog nooit eerder vertoond werk te zien zal zijn in het Fort Napoleon.

Ook werk van Vincent Lagrange – zoon van Marc Lagrange – zal geëxposeerd worden tijdens deze fotobiënnale. Tijdens dit gloednieuw cultuur evenement kun je ook kennis maken met internationale artiesten en talent van eigen bodem, zoals o.a. Ruud van Empel (NL), Charlotte Mano (F), Aisha Zeijpveld (NL) en Filip Dujardin. In Mu.ZEE stelt Julie Scheurweghs (geboren in Oostende) nieuw werk tentoon. Haar reeks ‘Birth of a Mother’ gaat over moeder worden.