terug

Honderd jaar oude negatieven gevonden in Antarctica

100-year-old-negatives-discovered-in-antarctica-2
Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking.  Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte negatieven van cellulosenitraat waarop het leven van onderzoekers op Antarctica van zo’n honderd jaar geleden is vastgelegd. De negatieven zijn bewaard gebleven in een blok ijs. Gezien de staat waarin de negatieven werden aangetroffen, bleken deze nog van verassend goede kwaliteit.
100-year-old-negatives-discovered-in-antarctica-1
De negatieven werden overgebracht naar Nieuw Zeeland, waar ze zijn gerestaureerd. Een delicaat werkje. De negatieven, die honderd jaar bevroren zijn geweest, moesten eerst voorzichtig van elkaar af worden gehaald. Vervolgens moesten de negatieven worden gereinigd waarbij schimmel werd verwijderd. Het resultaat? Tweeëntwintig niet eerder getoonde beelden van Antarctica, in een tijd waarin veel ontdekkingsreizigers en onderzoekers naar het ijzige continent kwamen.
Volgens de stichting zijn de gevonden foto’s van de Ernest Shackleton’s Ross Sea Party (1914-1917). Deze groep was gestrand op Antarctica en bivakkeerde een tijd in een van de hutten. Onzeker is wie de foto’s heeft gemaakt, al wordt vermoed dat dit expeditie fotograaf Arnold Spencer-Smith is geweest.
De foto’s zijn hier te zien: http://www.nzaht.org/AHT/ross-sea-party-lost-photos/
100-year-old-negatives-discovered-in-antarctica-6