terug

Hoe schrijf je een artist statement

Een goed artist statement kan je als fotograaf enorm helpen. Je kunt je onderscheiden van de massa en je laat zien dat je een duidelijke visie hebt. Maar alleen al bij de gedachte aan het schrijven van een artist statement krijgen sommige fotografen het Spaans benauwd. Niet voor niets schrijft een fotograaf bij voorkeur met beelden en niet met woorden. Met deze tips helpen we je een beetje op weg.


Voordat je begint met schrijven zijn er drie vragen die jezelf moet stellen.
Denk zorgvuldig na over je antwoorden – dit helpt bij het schrijven van het statement.

1. Wat wil je vertellen met je werk? Wat is het verhaal achter de beelden?

2. Waarom ben je met dit project begonnen? Wat heeft je geïnspireerd? Waarom breng je het verhaal op deze manier in beeld?

3. Waarom is dit project interessant voor de toeschouwer? De reden: ‘over dit onderwerp is nog niet eerder een serie gemaakt’ is niet voldoende. Waarom is jouw project belangrijk en waardevol? Ga ik door het zien van je werk anders naar het onderwerp kijken? En waarom kun jij dit verhaal het beste vertellen?

Deze vragen zouden een denkproces op gang moeten brengen. Schrijf je gedachten op of ga ik gesprek met iemand die bekend is met je project. Neem het gesprek op, zodat je het later terug kunt luisteren.

Wat hoort in een artist statement?

Let op, een artist statement is bedoeld om de kijker duidelijk te maken waar het werk over gaat en waarom je het hebt gemaakt. Het schetst een kader, zorgt voor een groter begrip bij de toeschouwer. Een verhaal over wanneer je bent begonnen met fotograferen, je liefde voor het licht of de eerste camera die je in je handen had, is meestal niet relevant. Die informatie kun je weglaten. Beperk je tot het project.

Wat hoort er niet in een artist statement?

– Algemeenheden

Schrijf precies op wat je bedoelt. Voorkom algemeenheden en vage zinnen. Analyseer elke zin. Haal de woorden die bedoeld zijn om gewichtig of artistiek over te komen eruit.  Keep it clean!

– Schroom 

Wees zelfverzekerd. Toegegeven, er is een dun lijntje tussen zelfverzekerd en arrogant. Toch is het belangrijk om te laten zien dat je gelooft in jezelf en je project.

– Vakjargon /Bloemig taalgebruik

Probeer technische vaktermen of bloemig taalgebruik zoveel mogelijk te voorkomen. Het leidt af van je boodschap. Zo raak je je lezer kwijt.

– Eigendunk

Ja, je moet zelfverzekerd zijn in je tekst. Maar sla niet door. Verklaren dat je werk van uitzonderlijke klasse is en de wereld zal veranderen, doet je zaak meestal geen goed. Als je werk van uitzonderlijke klasse is, dan zal dat gaandeweg blijken. Dat hoef je niet op te schrijven.

– Verleden tijd

Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd. Dat is niet alleen beter leesbaar, het geeft ook een sense of urgency mee. Voor je publiek is je project nieuw, dus geen noodzaak om in de verleden tijd te schrijven.

Uitgebreide tips en voorbeelden zien? Kijk op www.crusadeforart.org

crusade for art


Bekijk ook deze items