terug

Het februarinummer van Pf is uit

Coverfoto: Micky Hoogendijk
Coverfoto: Micky Hoogendijk

Het februarinummer van Pf is verschenen. In dit nummer starten we onder andere met een nieuwe rubriek: Standpunt. In deze rubriek krijgen fotografen, maar ook andere beeldprofessionals een (vraag)stelling voorgelegd waar ze op mogen reageren. Maar we hebben ook een artikel over het gebruik van 4K in film en fotografie. Wat kun je ermee? Een overzicht van alle onderwerpen: 
Zilveren Camera
De Zilveren Camera 2014 is gewonnen door Pierre Crom met zijn serie gemaakt op de rampplek van de MH17. Een overzicht van de winnaars.

Frieke Janssens: Vrouw en Fotograaf
Frieke Janssens, succesvol fotografe en prille moeder, verkent de voor- en nadelen van het vrouw zijn in relatie tot haar beroep. Zijn die verschillen tussen mannen en vrouwen binnen de fotografie eigenlijk nog wel een onderwerp?
Multidisciplinaire kunstwerken van Anouk Kruithof
Van ingelijste screenshots verkopen op Wall Street tot  sculpturale installaties met bakstenen. Het werk van de Nederlandse kunstenares Anouk Kruithof is even ongrijpbaar als veelzijdig.
Kleuren buiten de lijntjes
Met mobieltjes  en zelfs iPads is tegenwoordig iedereen beeldmaker. Pf ging in gesprek met artistiek adjunct directeur Marcel Feil van Foam over de digitalisering en de opkomst van een nieuwe generatie beeldmakers.
vernieuwingFotografie en film in 4K
In een razend tempo doen Ultra HD en 4K hun intreden in zowel de fotografie- als de filmwereld. Wat zijn nu echt de voordelen van 4K en hebben we al die extra pixels nu wel nodig? En kunnen we met het intreden van 4K in video als fotograaf niet gewoon de still uit een film kan halen?

Shoot fotograaf
Bruidsparen vechten voor een plekje in de agenda van David en Jane Stanbury. Op 16 maart komen ze hun verhaal doen tijdens Shoot Amsterdam in Pakhuis de Zwijger.
 
Column Filip Naudts
Ondernemen: Fotocoaches
In het bedrijfsleven maakt men al jarenlang gebruik van coaches en trainers om het beste uit jezelf te halen en jezelf te verkopen. In de wereld van de fotografie is dat nog betrekkelijk nieuw. Toch is er al een keur aan coaches die de fotograaf vooruit willen helpen, ieder met een eigen aanbod.

 
samsungIn de praktijk: Samsung NX1
Met de NX1 doet Samsung een serieuze poging om gevorderde fotografen voor zich te winnen. Hoe bevalt hij in de praktijk? We vroegen het Ton Niessing.

 
Fotostudio De Jong
In zijn live programma Fotostudio De Jong besteedt Wilfried de Jong acht weken lang aandacht aan de fotografie. De Jong is zelf geen professioneel fotograaf, maar heeft een goed beeld van de wereld van de fotografie.

 
Een camera op een stok
De meeste foto’s worden gemaakt vanaf een hoogte van een tot twee meter. Foto’s van grotere hoogte ogen daarom al heel snel bijzonder. Hoogtestatieven zijn een relatief goedkope en praktische manier om een camera op hoogte te brengen.

wppZestig jaar World Press Photo
In de hoop dat het werk van buitenlandse fotografen een goede uitstraling zou hebben op het werk van de fotojournalist, besluit de NVF ter ere van het 25-jarig bestaan om naast de Zilveren Camera ook een internationale wedstrijd te organiseren. Het wordt een ongekend succes, World Press Photo is zestig jaar later een wereldwijd begrip.

Roger Cremers
Prijswinnaar Roger Cremers won in 2009 de eerste prijs in de categorie Kunst en Entertainment van Wold Press Photo met een serie over de toeristen die het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bezoeken.
 
Gerlo Beernink
De aandacht die World Press Photo nu heeft, was er nog niet toen Gerlo Beernink een derde prijs en een eervolle vermelding kreeg voor zijn serie over een psychiatrische instelling in Leros. Echter, ook toen in 1990 was de invloed van World Press Photo groot en die werkt voor Beernink nog altijd door.
Chris Keulen
Precies tien jaar na elkaar wint Chris Keulen een prijs bij de World Press Photo, beide keren met hetzelfde thema.
 
spread duphoDuPho
Een interview met vier leden over de nieuwe beroepsvereniging DuPho.

 
Portfolio: Micky Hoogendijk
——–————————————
 
VASTE RUBRIEKEN

  • Start
  • Standpunt
  • Kiek ‘ns an
  • Boeken
  • Colofon

 
Wilt u dit nummer graag bestellen? klik dan hier
Liever een abonnement? Bekijk dan hier onze aanbiedingen