terug

Penningsprijs naar Maroesjka Lavigne

De Harry Penningsprijs is dit jaar uitgereikt aan Maroesjka Lavigne met haar serie Not seeing is a Flower.
Maroesjka Lavigne-Japan serie.
De genomineerden waren: 
Ola Lanko, Lana Mesic en Robin de Puy uit Nederland. En Maroesjka Lavigne en Titus Simoens uit België. De jury bestond uit Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum), Ton Hendriks (fotograaf, docent en auteur) en Martijn van de Griendt (fotograaf en documentairemaker).
De motivatie van de jury om Maroesjka Lavigne (Not seeing is a Flower) als winnaar aan te wijzen lag vooral in de autonome manier waarop zij haar onderzoek naar de visuele identiteit van Japan heeft opgelost. Het kleurgebruik vindt de jury mooi en associatief. Met vervreemdende, gedurfde beelden geeft ze eenzaamheid weer. Not seeing is a Flower is een mooie, uitgebalanceerde serie, met opvallende beeldrijm. Het Japanse schoonheidsidee ‘alles onder controle’ heeft ze goed weergegeven. Maroesjka Lavigne maakt mooie strakke, gestileerde foto’s, Japans gestileerd bijna, zoals je in een Japans restaurant het eten op je bordje krijgt.
De groepsexpositie is nog te zien t/m zaterdag 16 januari 2016 in Galerie Pennings.
De winnaar ontvangt 1.000 euro en krijgt de gelegenheid tot het uitgeven van een portfolio in de serie van de galerie. In 2007 won Renée van Trier de Harry Penningsprijs, Wytske van Keulen in 2009 en in 2011 werd Awoiska van der Molen uitgeroepen tot winnaar. Ter gelegenheid van de Harry Penningsprijs verscheen een digitale catalogus. Deze is te downloaden via www.galeriepennings.nl
Galerie Pennings heeft in 2007 de Harry Penningsprijs in het leven geroepen. Enerzijds ter nagedachtenis aan haar grondlegger en als eerbetoon aan de oprichter van de oudste fotogalerie van Nederland. Anderzijds om startende fotografen een kans te geven zich te onderscheiden en te presenteren in de galerie van wijlen Harry Pennings.
Hij had een fijne neus voor jong talent en dat maakte hem tot een unieke galeriehouder. Temeer omdat hij nooit uit winstbejag zijn galerie runde. Passie voor fotografie – en voor de makers – was zijn drijfveer. En dat is ook de drijfveer voor het instellen van deze prijs.
Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, Eindhoven, Nederland
Open donderdag en vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag van 13 tot 17 uur en op afspraak
Galerie Pennings
Galerie Pennings hield in 1979 haar eerste expositie. Daarmee is zij de oudste, in fotografie gespecialiseerde galerie van Nederland. Er wordt fotografie getoond met de nadruk op autonoom werk. Per jaar vinden er een vijftal exposities plaats in de galerie. Daarnaast worden er tentoonstellingen op andere locaties georganiseerd. Startende èn reeds gevestigde fotografen tonen hun werk.
Regelmatig vinden er workshops en lezingen plaats i.s.m. stichting fotosz.nl . Sinds 1994 geeft de galerie in eigen beheer portfolio’s uit.
Tweejaarlijks wordt de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle, startende fotograaf. De galerie is gevestigd in het centrum van Eindhoven, op vijf minuten lopen van het Van Abbemuseum