Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Gold Award voor bruidsalbum van Leon van der Flier

bruidsalbum
Leon van der Flier heeft tijdens de bpp convention in Keulen, het jaarlijkse congres van de Europese vakorganisatie van professionele portret- en huwelijksfotografen, bij de bpp PHOTO BOOK Award goud gekregen voor het beste fotoalbum in de categorie ‘Wedding’. Naast de felbegeerde kristallen trofee ontving hij als prijs een FUJIFILM X100T camera.
Met zijn creatieve kwaliteit wist Van der Flier de vakjury te overtuigen. Opdracht was om een fotoboek met maximaal 40 pagina’s inclusief coverfoto in het formaat 30X30 cm in te leveren, waarbij de foto’s een uitgebreid verslag moesten weergeven van een bruidsreportage of een portretshoot van een bruidspaar. Volgens de jury heeft Van der Flier met zijn album ‘een vernieuwende en verfrissende stijl binnen de internationale huwelijksfotografie geïntroduceerd’.
Een treffende omschrijving, zo lijkt het. In het winnende album is de echtgenoot te zien als levende kanonskogel. Vrouwlief staat achter de kanon, klaar om deze te ontsteken. Geen alledaags trouwritueel. “Ik maak geen standaard trouwalbum,” vertelt Van der Flier. “Ik probeer altijd vernieuwend en verassend te werken. Het bruidspaar in kwestie is bijna volledig getatoeëerd. Dat geeft hun uiterlijk een rauw randje. Ik ben op zoek gegaan naar een niet-standaard locatie. Met de foto’s wil ik laten zien wie ze zijn.”
“Ik wil bruidsparen meer bieden dan een traditionele bruidsreportage. Daarbij ga ik verder dan een stukje techniek beheersing. Elke bruiloft is maatwerk. Ik wil eerst het bruidspaar beter leren kennen. Ik kijk naar wie ik voor me heb, wat hun liefhebberijen zijn, wat ze zelf verwachten van de reportage. Dat betekent dat je oprecht moet luisteren. Vervolgens ga ik bedenken wat voor foto’s ik kan maken, op welke locatie en eventueel met welke attributen. Zo zorg ik voor een belevenis op zich tijdens de trouwerij. Dus naast het officiële gedeelte. Zo heeft het bruidspaar iets extra’s om op terug te kijken, waar ze aan herinnerd worden door het bekijken van het album.”
Kwam de uitverkiezing als een verrassing? “Ja en nee,” aldus Van der Flier. “Natuurlijk doe je mee aan een wedstrijd om te winnen. Maar dat is niet de enige reden om mee te doen. Ik heb een uitgesproken stijl van fotograferen. Misschien ziet de jury deze stijl helemaal niet zitten. Het mooie aan dit soort wedstrijden vind ik dat je werk wordt beoordeeld door professionals uit het vak. Wat kan ik leren en wat zien zij wat ik niet zie, want soms word je blind voor je eigen werk. Door mee te doen blijf ik scherp, kritisch en dit zorgt weer voor verdere ontwikkeling.”
In 2013 viel Van der Flier ook al in de prijzen. “In 2013 won ik tijdens het congres de Live Portrait Contest, een belangrijke Europese wedstrijd in Live-Fotografie. Dat betekent binnen 55 minuten live een studio opbouwen, fotograferen binnen een vooraf bepaald thema, de studio opruimen, fotobestanden importeren, verwerken en bewerken om vervolgens als digitaal bestand aan de jury te overhandigen.” Meer informatie: www.flier.nu.