terug

Gluckauf in SCHUNCK Museum verlengd 

De tentoonstelling Gluckauf in SCHUNCK Museum is verlengd tot en met 1 oktober. De expositie toont een serie foto’s over het mijnwerkersbestaan, vastgelegd door internationaal gewaardeerd fotograaf Bertien van Manen. Zij maakte veel internationale reizen naar verschillende mijnwerkersgemeenschappen en fotografeerde mijnwerkers daar op een ongepolijste manier in hun persoonlijke omgeving. Een selectie van haar oeuvre is te zien in SCHUNCK Museum in Heerlen, de plek waar Van Manen opgroeide.

© Bertien van Manen

In Gluckauf worden foto’s getoond die Van Manen onder andere maakte in het Britse mijnwerkersstadje New Sharlston. Ook zijn de fotoserie ‘Moonshine’, portretten van Amerikaanse vrouwelijke mijnwerkers in de Appalachen in de Verenigde Staten en portretten van mijnwerkers in Siberië te zien. De naam van de tentoonstelling verwijst naar de groet waarmee mijnwerkers over landsgrenzen heen elkaar een veilige terugkomst van onder de grond wensten.

Over Bertien van Manen
Bertien van Manen (Den Haag, 1942) begon haar carrière als modefotograaf voordat zij als autonoom fotograaf de wereld over reisde. Van Manen wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie. Over de hele wereld fotografeert zij mensen in alledaagse situaties in gebieden waar politieke en sociaalmaatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Van Manens fascinatie voor mijnwerkersgemeenschappen komt voort uit haar jeugd. Zij groeide op in Heerlen, voormalig centrum van de Oostelijke Mijnstreek, waar haar vader werkte als ingenieur voor de Staatsmijnen. Bertien zat op school met kinderen van mijnwerkers en voelde zich op haar gemak in de warme en pretentieloze gezinssituaties bij hen thuis. Kenmerkend voor Van Manens werk is dat ze erin slaagt dichtbij haar onderwerp te komen. In plaats van op en neer te reizen naar een plek dompelt ze zich onder in de plaatselijke cultuur en leeft ze samen met de mensen wiens leven ze documenteert. Van Manen fotografeerde ook in onder andere Hongarije, China en gebieden in de voormalige Sovjet-Unie. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in musea waaronder Museum of Modern Art in New York, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam, FOAM Amsterdam, FoMu Antwerpen en Fotomuseum Winterthur.
Gluckauf
Te bezoeken t/m 1 oktober 2023
Openingstijden SCHUNCK Glaspaleis: di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
Adres: Bongerd 18 in Heerlen
Entree: volwassenen €8,50, studenten €6,80, kinderen gratis.