terug

Fujifilm, nieuwe camera’s

Fujifilm heeft twee nieuwe camera’s aangekondigd, de X-A2 en de XQ2. De X-A2 is een instap-model in de X-serie systeemcamera’s met verwisselbare objectieven, de XQ2 is een echte compactcamera.
fujifilm-1

Systeem

De Fujifilm X-A2 hoort weliswaar in de serie systeemcamera’s van Fujifilm, maar gebruikt niet de sensor die die reeks zo onderscheidend maakt. De Fujifilm X-A2 is voorzien van een standaard CMOS sensor met kleurfilters volgens het Bayerpatroon. Met 16 miljoen pixels op APS formaat levert dat een gevoeligheid van ISO 200-6400. Bijzonderheden zijn het LCD-scherm dat omhoog geklapt kan worden om zelfportretten te maken en een snel werkend AF-systeem dat wanneer je daarvoor kiest automatisch op ogen kan scherpstellen. Video op Full-HD met 30 bps is mogelijk en WiFi is ingebouwd. Naast de camera worden ook twee nieuwe objectieven, 15-50 en 50-230 mm aangekondigd om de set compleet te maken.

Compactfujifilm-2

De compacte Fujifilm XQ2 maakt dan weer wel gebruik van een X-trans sensor, een wat kleinere, maar voor een compactcamera redelijk grote. De resolutie is gelukkig beperkt gebleven tot 12 miljoen pixels, de ISO waarde loopt van 100 tot 12.800. Het objectief heeft een beeldhoek van 25-100 mm, maar vooral fijn is de hoge lichtsterkte in de groothoekstand van ƒ/1,8. Helaas loopt die terug tot ƒ/4,9 in de telestand, maar daardoor kan het objectief natuurlijk wel mooi klein blijven en bij het uitschakelen helemaal in de camera worden geschoven.