terug

Frozen Streets: meerdere foto’s gemixt tot één foto

@Jack Marijnissen
@Jack Marijnissen

Frozen Streets: meerdere foto’s gemixt tot één foto

Foto’s van steden en architectuur: alledaagse dingen, die bestaan uit verschillende lagen. Dat is heel kort omschreven de stijl van fotograaf Jack Marijnissen in zijn serie Frozen Streets. Het bijzondere effect dat hij hiermee creëert is in trek. Tenminste, dat blijkt bij exposities. Via zijn website blijft de verkoop achter. “Mensen beseffen vaak niet hoeveel het maken van een foto kost. En dan heb ik het alleen nog maar over het afdrukken. Gelukkig krijg ik via mijn website wel steeds meer opdrachten binnen.”
Het idee voor het combineren van foto’s ontstaat na het zien van een foto van een Italiaanse fotograaf. “Deze foto was door een winkelruit genomen. Je zag niet alleen wat zich afspeelde in de winkel, maar ook wat er buiten gebeurde op het plein. Een combinatie van beelden: van binnen en buiten de winkel. Dit effect vond ik zo mooi, dat ik er zelf ook iets mee wilde. Zo kwam ik op het idee om beelden te mixen tot één foto.”
Halverwege 2013 gaat Marijnissen met zijn serie Frozen Streets aan de slag. Hij maakt meerdere foto’s op één plek, die hij telkens een beetje verschuift. Zo maakt hij foto’s op kruispunten. “Op een kruispunt gebeurt heel veel op één dag. Dat vond ik een mooi uitgangspunt. Ik heb meerdere momenten gecombineerd in één foto.” Het kruispunt komt door de mix-techniek op een bijzondere manier tot leven.

@Jack Marijnissen
@Jack Marijnissen

Dankzij een ontmoeting met een jeugdvriend, tevens galeriehouder van Galerie Lijst-In in Roosendaal, kan de fotograaf verder met zijn werk. “Ik mocht negen foto’s exposeren. Ik heb de foto’s op plexiglas laten drukken, op groter formaat. Op een klein formaat vallen de details van mijn foto’s een beetje weg. Gelukkig pakte die investering goed uit: ik heb direct een aantal foto’s verkocht.”
Daarna volgt een expositie in een tandartsenpraktijk en ook wordt zijn werk getoond in het gemeentehuis van Rucphen. “Dankzij de expositie in de tandartsenpraktijk heb ik ook een aantal werken kunnen verkopen, waaronder aan één van de tandartsen,” lacht Marijnissen. “Mijn werk is dit jaar te zien bij de Fotogalerie Utrecht. De galeriehouder zal een deel van mijn werk meenemen naar de Kunstbeurs in de RAI.”
@Jack Marijnissen
@Jack Marijnissen

De verkoop via exposities gaat goed. Via zijn website is het nog niet gelukt om werk te verkopen. “Ik krijg wel aanvragen binnen van mensen. Dan informeren ze naar de prijs. Tot daadwerkelijke aankopen komt het niet. Mensen hebben geen idee van hoeveel het kost, het maken van een foto. En dan heb ik het alleen nog maar over het materiaal. Een foto op plexiglas, op 80 bij 120 centimeter is toch al snel zo’n 400 tot 500 euro. Dat realiseert men zich niet. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar lastig om uit te leggen.”
Marijnissen is fulltime fotograaf. “In 2013 heb ik samen met mijn vrouw besloten dat ik zou proberen om fulltime als fotograaf aan de slag te gaan. Ik ben niet de hoofdkostwinner, mijn vrouw heeft een goede baan als kinderarts. Dat maakt het voor mij ook mogelijk om iets in de fotografie te doen.”
@Jack Marijnissen
@Jack Marijnissen

Via de website komen inmiddels wel steeds meer aanvragen binnen. “Zo heb ik voor een stel een beeld van hun stad gemaakt. En een gezin wilde graag in dezelfde stijl een portret van de kinderen. Daar komt echter wel meer bij kijken dan bij straatbeelden. Het verschuiven is lastiger: mensen willen toch een mooi gezicht zien en geen scheve monden. Ik heb een manier gevonden waarbij het wel werkt. Dat is zeker iets waar ik mee verder wil. Ook ben ik begonnen met een serie over bloemen, Frozen Flowers. En ik ga binnenkort naar New York, om nieuwe foto’s te maken.” Meer informatie: www.frozenbyjack.com.