terug

Fotokroniek, Gijsbert Hanekroot

De oude wereld in het Oosten

Op 28 januari was Gijsbert Hanekroot te gast in de ‘fotokroniek’, een serie lezingen over fotografie, vaak over het werk van één fotograaf.

Gijsbert Hanekroot en Theo  Bakker tijdens de presentatie.
Gijsbert Hanekroot en Theo Bakker tijdens de presentatie.

Gijsbert Hanekroot is bij sommigen nog bekend als fotograaf die portretten maakte van popmusici in de jaren 70 en 80, van Abba tot Zappa. Daarna heeft hij het fotograferen een tijdje gelaten en zich met andere zaken bezig gehouden. Maar een paar jaar geleden heeft hij zijn vak als fotograaf weer opgepakt, maar met een ander onderwerp, reisfotografie is het vooral geworden. Oost-Europa in het bijzonder wegens de veranderingen die daar plaatsvinden was een aantrekkelijk onderwerp. Samen met Theo Bakker die de teksten voor het boek geschreven heeft is hij in 2014 door Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne en Hongarije getrokken. Want zoals de foto’s van popmusici in een boek zijn gekomen, is ook het verslag van deze reis een boek geworden. Het boek heet “De Sowjet-unie bestaat niet meer, een road-movie.”
moscow_4249

De avond

De avond bestond uit een enigszins chaotische, of gespeeld chaotische, presentatie van Gijsbert en Theo, die zo bleek uit hun verhalen, toch ook wel uiteenlopende interesses hadden. Gijsbert was als fotograaf natuurlijk toch gevallen voor de romantische kant van de armoede, hoewel er ook plekken waren waar die armoede zo erg was dat het fotograferen er bij in schoot. Natuur en religie waren dan eerder zaken die Theo’s aandacht trokken, maar daardoor zijn ook beelden daarvan in het boek, dat daarmee ook echt een gezamenlijke productie is geworden. De reis was overigens niet ondernomen met een boek als resultaat in het hoofd, het ging er in eerste instantie om om 100 oudere boeken van Gijsbert in Moskou af te leveren, wat je dan ook zelf per auto kunt gaan doen in plaats van een koerier in te huren. Wat gedoe bij de douane is dan het logische gevolg. Wit-Rusland is misschien nog wel het meest zoals het vroeger was, het westen van de Oekraïne lijkt heel erg op Hongarije en daarmee het oude Europa.
kiev_4333
Een maand voor zo’n reis is niet zo lang, fotografisch is het boek dan ook vooral een verzameling losse indrukken, maar in combinatie met de teksten wel heel informatief. En nu is er oorlog in Oekraïne, daarmee is het boek misschien wat achterhaald, maar het biedt wel een inkijkje in de omstandigheden en de manier van leven van de mensen in wat nu althans gedeeltelijk, een oorlogsgebied is.
sovjet-unie bestaat niet meer_cover_lowresTitel: De Sovjet-Unie bestaat niet meer. Een roadmovie
Uitgever: GW Boeken, Amsterdam, 2014
Vormgeving: © -SYB-, Den Haag, sybontwerp.nl
Druk: Die Keure, Brugge, België
Formaat: 17×24 cm
Aantal pagina’s: 120
ISBN/EAN: 978-90-822650-0-2
Prijs:29,95