terug

Fotograferen in tijden van liefde en oorlog

Dit is wat ik doe - boek Lynsey Addario
Dit is wat ik doe – boek Lynsey Addario

19 januari verschijnt het boek ‘Dit is wat ik doe. Fotograferen in tijden van liefde en oorlog’, memoires van fotografe Lynsey Addario. In aanloop naar het verschijnen van haar boek, is ze een aantal dagen in Nederland. Op maandag 8 februari is te gast bij Borderkitchen in Den Haag en een dag later is ze te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 

Lynsey Addario rende zwanger tussen een uitzinnige menigte in Gaza, werd gegijzeld door soldaten van Gaddafi in Libië, bezocht moeders met kinderen in Darfur, stond een stervende soldaat bij tijdens een Taliban-inval in Afghanistan, en fotografeerde fatale bevallingen in Sierra Leone – om de wereld te laten zien wat er speelt en zo aan te zetten tot actie. ‘Dit is wat doe’ geeft niet alleen een indrukwekkend beeld van het leven aan het front; het is tevens een getuigenis van de prijs van oorlog. Zo schrijft ze over haar eigen strijd: hoe ze moet vechten voor erkenning binnen een mannenbolwerk – niet alleen in de fotografie maar ook tussen militairen. Ook vertelt ze over de gevolgen van haar carrière voor haar privéleven. Wat heeft ze voor haar loopbaan in de wacht moeten zetten?

Kirkuk, Iraq- Lynsey Addario maakt een foto van een Iraakse jongen die verwond is geraakt door een kogel. Foto: Chang W. Lee/The New York Times
Kirkuk, Iraq- Lynsey Addario maakt een foto van een Iraakse jongen die gewond is geraakt door een kogel. Foto: Chang W. Lee/The New York Times

Lynsey Addario (Connecticut, 1973) fotografeert voor The New York Times, National Geographic en Time Magazine. Ze was een van Oprah Winfreys twintig invloedrijkste vrouwen, en ontving de Pulitzer Prize for International Reporting. Steven Spielberg gaat het boek ‘Dit is wat ik doe’ verfilmen, met in de hoofdrol Jennifer Lawrence.

Maandag 8 februari wordt Lynsey Addario (in het Engels) geïnterviewd door Rosan Hollak. Locatie: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag. Meer informatie vind je hier.

In Pakhuis De Zwijger vertelt Addario tijdens Fotokroniek over haar werk. Wanneer: 9 februari, 20 uur.