terug

Fotografe Leila Alaoui overlijdt na aanslag

Foto Augustin Le Gall
Foto Augustin Le Gall

De Frans-Marokkaanse fotografe Leila Alaoui is maandagavond overleden. Ze liep vrijdag verwondingen op bij een aanslag van Al Qaida in Ouagadougou, Burkina Faso. Bij de aanslag werd de fotografe in haar been en borst geraakt. Alaoui was in Burkina Faso voor een opdracht over vrouwenrechten voor Amnesty International. Ook de chauffeur van de fotografe, Mahamadi Ouédraogo, kwam om het leven. 

Haar situatie leek aanvankelijk stabiel, meldt Amnesty International op haar website. Er werden voorbereidingen getroffen om Alaoui naar Frankrijk te vervoeren. Een hartaanval maakte een einde aan haar leven.

Leila en Mahamadi zaten afgelopen vrijdag in een auto bij het Cappucino café, tegenover het Splendid Hotel, toen de aanslag plaatsvond. Het risico op een aanslag in Ouagadougou werd niet hoog ingeschat, aldus Amnesty. Bij de aanslag kwamen zeker 28 mensen om het leven.

Foto uit serie 'De Marokkanen' - Leila Alaoui
Foto uit serie ‘De Marokkanen’ – Leila Alaoui

Leila Alaoui, geboren in 1982 in Parijs, studeerde fotografie in New York. Thema’s in haar werk waren identiteit, culturele diversiteit en migratie. Eind vorig jaar was haar expositie ‘De Marokkanen’ te zien in Parijs. Voor deze serie portretteerde ze Marokkanen in traditionele kledij. Alaoui maakte werk voor verschillende opdrachtgevers, waaronder The New York Times en Vogue.