terug

Fotograaf Robert Frank staat centraal tijdens IDFA

idfa
Werk van de Amerikaanse fotograaf Robert Frank staat centraal tijdens het IDFA, het Amsterdamse filmfestival dat plaatsvindt van 18 tot en met 29 november. Aanleiding is de documentaire Don’t Blink – Robert Frank van Laura Israel over het leven en werk van Frank.
Naast de vertoning van de documentaire over Frank, exposeert het Stedelijk Museum een aantal van zijn foto’s en presenteren IDFA en het Stedelijk een selectie van zijn eigen films.
Don’t Blink – Robert Frank is een onconventioneel portret van de Amerikaanse fotograaf en filmmaker Robert Frank, gemaakt door Laura Israel. Israel behoort tot de intieme vriendenkring van Frank, sinds de jaren negentig is ze zijn vaste editor. In de documentaire is Frank ongekend openhartig over zijn verleden en zijn huidige leven. De film is, in de stijl van het onderwerp, een levendige montage van beelden en geluiden en herinneringen aan het veelbewogen leven van Frank.
Robert Frank (Zürich, 1924) die na de oorlog naar Amerika emigreerde, brak in 1958 door met zijn fotoboek The Americans. Het fotoboek toonde een somber beeld van Amerika en brak met alle fotografische conventies. Na The Americans begon hij met het maken van films. In 1959 verscheen zijn eerste film Pull My Daisy en in de jaren erna maakte hij verschillende films waaronder Me and My Brother (1965-1968), Cocksucker Blues (1972), The Present (1996) en Paper Route (2001). Pas in de jaren 70 pakte hij de fotografie weer op.
Het Stedelijk exposeert tijdens IDFA een aantal foto’s van Frank uit hun eigen collectie. De foto’s komen uit de periode van The Americans en worden in dezelfde ruimte geëxposeerd als The Beanery van Kienholz, een tijdgenoot die eveneens een kritische blik wierp op het Amerika van de jaren 50. Op uitnodiging van IDFA hebben Laura Israel en Melinda Shopsin, de producent van Don’t Blink – Robert Frank, een selectie gemaakt van films van Robert Frank zelf. Zo zullen onder meer Pull My Daisy, Conversations in Vermont (1969), The Present (1996) en Paper Route (2001) worden vertoond. De films van Frank zijn op 20 en 21 november te zien in het auditorium van het Stedelijk Museum en daarna in de reguliere bioscoopzalen van IDFA.


Bekijk ook dit item