terug

Fotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten

Fotojournalist Jeroen Oerlemans is doodgeschoten in de Libische stad Sirte. Over de precieze omstandigheden is nog niet veel bekend, maar het Belgiste Knack waar Oerlemans voor werkte, bevestigt zijn dood. Oerlemans zou tijdens een reportage in Libie geraakt zijn door een sluipschutter van IS.

Kogelwerend vest
Nieuwsuur-reporter Jan Eikelboom meldt dat Oerlemans een kogelwerend vest droeg, maar de kogel zou langs de zijkant zijn hart hebben geraakt.

Oerlemans heeft meer van 25 jaar verslag gedaan vanuit de grootste brandhaarden van de wereld. Met zijn indringende beelden won hij drie keer de Zilveren Camera. In 2012 werd Oerlemans ontvoerd en een week lang samen met de Britse fotograaf John Cantlie in juli van dat jaar een week in Syrië vastgehouden. Hij overleefde een ontsnappingspoging en werd later door de Strijder van het vrije Syrische leger bevrijd.

We zijn geschokt door deze berichten en willen de nabestaanden veel sterkte toewensen. De dood van Jeroen Oerlemans is een mokerslag voor de hele fotojournalistiek.

 

Het AD publiceert de verschillende reacties die binnen komen op de dood van Oerlemans. Klik hier om ze te lezen. 

Bron: Knack.be, AD.nl