terug

FOTOFESTIVAL SCHIEDAM 2020

Fotofestival Schiedam brengt ons van 30 april t/m 17 mei 2020 in de ban van hedendaagse fotografie. Met het thema Transities wordt een scala aan scherpzinnige fotografen gepresenteerd die onze constant veranderende beeldcultuur observeren en bevragen. Verschillen tussen rijk en arm en links en rechts lijken alsmaar toe te nemen en diverse culturen en tradities beïnvloeden elkaar op allerlei manieren. Deze hedendaagse transities vormen de rode draad in editie 2020 van Fotofestival Schiedam. De zevende editie van het festival kenmerkt zich door de verfrissende combinatie van diverse genres binnen de fotografie. De foto’s worden getoond op een bijzondere locatie in de historische binnenstad en gepresenteerd in ruimtelijke installaties die het idee van een eendimensionale foto aan de muur voorbij gaan.

 

© Martin Parr Collection. UNITED ARAB EMIRATES. Dubai. Autoportrait. 2007.

Programma & Activiteiten
Deze editie van het festival toont een vooruitstrevende zienswijze in de manier van exposeren, door zowel jong aanstormend talent als gevestigde namen een podium te bieden. Dit jaar exposeert Fotofestival Schiedam onder andere Magnum Photos, een collectief van grote namen in de wereld van fotografie zoals Elliott Erwitt, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Philippe Halsman, Steve McCurry en Bruce Gilden. Daarnaast zal een verzameling foto’s van gerenommeerd beeldend kunstenaar Sarah Maple worden getoond, die de taal van de Brexit-campagne kritisch bevragen. Ten slotte zullen de eindresultaten van het het fotografisch onderzoek van het Stipendium georganiseerd door Cultureel Forum Schiedam worden getoond. Drie geselecteerde fotografen (Sanne Donders, Sander van Wettum en Kevin Osepa) richten hun lens op het hedendaagse Schiedam, met als thema de sociale verandering van de stad. De jury van het Stipendium Schiedams Water 2020 wordt gevormd door Ruud Visschedijk (directeur Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam), Reyn van der Lugt (fotografie verzamelaar en voormalig directeur van het Groninger Museum) en Rebecca Simons (curator).

Opening 30 april
Op donderdag 30 april is de Grand Opening van het festival. De deuren gaan open om 19:30 en de opening duurt tot 23:00. De reguliere tentoonstellingen zijn in de weekenden van 1 t/m 17 mei te bezoeken, op vrijdagen van 10:00-20:00, op zaterdag en zondag van 10:00-18:00.