terug

Flash wordt niet meer ondersteund – wat nu?

adobe-flash-logoAdobe Flash, wie kent het niet? Dit programma is veel gebruikt voor het tonen van animaties op websites. Filmpjes, maar ook de zogenaamde sliders, waren zichtbaar dankzij Flash. Dit programma is echter in onmin geraakt. Na talloze updates, stoppen browsers met het ondersteunen van Flash. Apple en daarmee de iPhone zijn de eerste die de stekker eruit trekken, eind dit jaar stopt Google (Chrome) er ook mee. Reden? Flash wordt te vaak gebruikt door hackers om bijvoorbeeld gegevens van de gebruiker te stelen.

In het verleden kwam je automatisch terecht bij Flash, wanneer je filmpjes of animaties wilde laten zien op je website. De typische fotoslider, veel gebruikt door fotografen, was mogelijk dankzij dit programma. “Vanwege het beveiligingsprobleem van Flash wordt het programma nu uitgefaseerd,” legt Pallieter Verhoeven uit, ontwikkelaar bij Happix. “Met talloze updates is geprobeerd om het veiligheidsprobleem op te lossen, maar dit is onvoldoende gelukt. Daarom stopt de een na de andere browser ermee. Dat betekent dat wanneer je Flash voor (onderdelen van) je website gebruikt, bezoekers een foutmelding krijgt te zien.”

Dag klanten

“Vaak zal het een foutmelding zijn als: ‘Flash wordt niet ondersteund’. En dan wordt waarschijnlijk verwezen naar de Adobe website. Als je je hele website in Flash hebt, mist de bezoeker van je website hierdoor alle informatie. Tot aan de contactpagina aan toe. Daar gaan je klanten! Gelukkig geldt bij veel websites dat de hoofdstructuur niet gemaakt is in Flash, alleen bepaalde onderdelen, zoals de slider zijn dat wel. In zo’n geval blijft de hoofdstructuur wel zichtbaar. Alleen de Flash onderdelen zijn dan niet te zien.”

Opnieuw opbouwen

Wat kun je eraan doen? “Er is eigenlijk niet veel aan te doen, behalve opnieuw je website opbouwen. Je kunt natuurlijk wel de teksten kopiëren naar een nieuwe website, maar voor de rest is er niet veel aan te redden. Met behulp van bijvoorbeeld WordPress kan ook de minder begaafde webbouwer een redelijke website maken. “Je moet daarvoor wel iets van computers afweten en zin en tijd hebben om je er een beetje in te verdiepen. Makkelijk is bijvoorbeeld dat bij WordPress al veel templates bestaan. Je kunt dan een template kiezen dat bij jou en je bedrijf past. Vaak zitten daar al allerlei functionaliteiten in, die je dan niet meer apart op je website hoeft te zetten. Wil je meer dan het gratis template? Dan loont het om een webbouwer in te schakelen.”

Lage waardering

Niets doen is volgens Pallieter geen goed idee. “Allereerst krijg je door het Flash gebruik, een verouderde techniek, een lagere waardering van browsers. Daardoor wordt je pagina steeds lager getoond bij zoekresultaten. Dit effect wordt versterkt door bezoekers van je website. Wanneer zij een foutmelding zien, zullen ze snel wegklikken. Dat zorgt ook voor een lagere waardering,” besluit Pallieter.

Heb je ook een ondernemersvraag? Stel ‘m via ons ondernemersportaal.

ondernemersportaal


Bekijk ook deze items