terug

Filip Naudts als Paparazzo

Foto Filip Naudts
Foto Filip Naudts

Gluren bij de buren, of in dit geval een kijkje in het intieme leven van bekende Vlaamse vrouwen. Voor zijn serie kroop Filip Naudts in de huid van een paparazzo fotograaf. “We kennen allemaal dit type fotografen uit de film, uit Amerika. Maar in België hebben we helemaal niet van dit soort fotografen. Ze maken bij mijn weten een afspraak in plaats van in de bosjes te liggen. Het leek me een interessant concept, ook commercieel gezien.”
Lastig was het niet om de vrouwen voor de camera te krijgen. “Ik fotografeer veel voor magazines en heb zodoende vaak met bekende mensen te maken. Dankzij die opdrachten heb ik met veel van deze vrouwen een vertrouwensrelatie. Ze wilden daarom graag meewerken, als ze daarvoor tenminste tijd hadden.”
Het is voor het eerst in jaren dat Naudts tijd beschikbaar had voor vrij werk. “Normaal gesproken breng ik om de vier jaar vrij werk uit. De laatste jaren was het echter zo druk dat het twee jaar langer heeft geduurd. In de tussentijd stapelden de ideeën zich op. Begin dit jaar werd het rustiger en was er gelegenheid om één van deze concepten verder uit te werken. Ik had het sterkste gevoel bij het Paparazzo concept, dus dat heb ik verder uitgewerkt.”
Foto Filip Naudts
Foto Filip Naudts

Naudts gaat bij zijn vrije werk nogal intuïtief te werk. Van te voren is er wel een concreet plan dat hij wil uitwerken, maar hij laat duidelijk ook ruimte voor improvisatie. “Ik haal bijvoorbeeld iemand in de studio en dan begin ik te fotograferen. Daarbij volg ik vooral mijn buikgevoel, maar probeer ik anderzijds ook te zoeken naar een potentieel gat in de markt, dat wil zeggen concepten die voor de verkoop ook interessant kunnen zijn.” Een beetje met die reden ook koos hij voor bekende vrouwen, in de veronderstelling dat deze mogelijk net iets meer de collectieve nieuwsgierigheid triggeren dan onbekende dames. “Het leuke aan deze serie vind ik dat het lijkt alsof ik de vrouwen heb betrapt, maar in werkelijkheid heb ik hen met walkietalkie in de aanslag geregisseerd en hen wel precies zo neergezet als ik wilde.”
Omdat hij zo intuïtief te werk gaat, is het lastig om te zeggen hoe hij op het idee voor deze serie kwam. “Vaak gaat dit onbewust. Ik ga daarom tijdens en vooral ook na zo’n project op zoek naar dingen die me mogelijk hebben beïnvloed.” Naudts vond parallellen tussen zijn werk en dat van Alfred Hitchcock en kunstschilder Edward Hopper. Hitchcock’s Rear Window, een film uit 1954 en Hopper’s schilderij Night Windows passen qua sfeer en thema goed bij Paparazzo.
Foto Filip Naudts
Foto Filip Naudts

Op de perspresentatie voorafgaand aan de expositie zijn een aantal hoofdrolspeelsters uit de serie aanwezig. Ook heeft Naudts paparazzi geregeld. “Via Facebook heb ik een aantal fotografen uitgenodigd. Zij maken foto’s tijdens de perspresentatie, die zij dan voor verdere promotie vrijelijk kunnen delen op social media.”
De expositie en perspresentatie kostten veel tijd, hij heeft dan ook een aantal opdrachten moeten weigeren. Toch schat hij het voor de toekomst qua opdrachten minder druk in. “ Ik maak vooral foto’s voor magazines en het gaat slecht in die wereld. Er worden steeds minder magazines verkocht, waardoor de productiekosten naar beneden moeten. Het gevaar is dan natuurlijk dat de kwaliteit eronder lijdt, en er weer minder exemplaren worden verkocht. Een neerwaartse spiraal waar men vaak moeilijk nog uit geraakt.” Gelukkig ziet Naudts ook voordelen. “Het geeft me eindelijk meer tijd voor vrij werk.”
Foto Filip Naudts
Foto Filip Naudts

Ook heeft hij een andere inkomstenbron gevonden. “In 2014 heb ik in het historische hart van Gent ‘Studio Guarda La Fotografia’ opgericht. Een B&B die inkomsten moet genereren. Er komen gasten van over heel de wereld, al komt het grootste deel uit Nederland. Fotografieliefhebbers vooral, want de B&B is thematisch ingericht rond fotografie: overal komen foto’s van mijn hand terug. Op die manier fungeert de B&B ook een beetje als een galerie. Als fotograaf moet je tegenwoordig inventief zijn.”
‘Paparazzo’ van Filip Naudts is van 30 juli t/m 11 augustus 2015 te zien in Galerie Van Campen & Rochtus in Knokke (België), www.galerievcr.be. Meer informatie: www.guardalafotografia.be.


Bekijk ook dit item