terug

Ellens mag werk tonen bij expositie PX3

De drie geselecteerde werken uit Pieces of Wood - foto's Carla Ellens
De drie geselecteerde werken uit Pieces of Wood – foto’s Carla Ellens

Een enorme eer voor de fotografen Carla Ellens en Mascha Joustra: hun inzendingen voor de fotowedstrijd ‘PX3’ Prix de la Photographie zijn geselecteerd voor de expositie in Galerie Espace Beaurepaire, Parijs. De expositie bestaat uit de winnaars van de fotowedstrijd plus een selectie door Curator Mr. Niccolò Hébel van inzendingen gemaakt door zestien internationale fotografen. Joustra en Ellens vertegenwoordigen Nederland.
Ellens is net terug uit Parijs. “Het was super leuk,” vertelt ze. “Wel hebben ze een fout gemaakt. Ze zouden drie werken uit mijn serie ‘Pieces of Wood’ tentoonstellen. Dit is een serie van Polaroids. Deze zouden ze op één vel printen. Daarbij hebben ze twee keer dezelfde foto afgedrukt. Wel een beetje slordig. Gelukkig hebben ze direct onder het werk een briefje opgehangen met een uitleg plus een verwijzing naar mijn website.” Een klein smetje, maar de positieve gevoelens overheersen. Bovendien wordt de serie opnieuw geprint. “Het is echt een geweldige eer. Het is ook ontzettend gaaf dat ik samen met Mascha ben geselecteerd. Ik ken haar goed, we hebben onder meer samen een project gedaan. Ze belde me een paar weken terug met het nieuws, ik kon het bijna niet geloven.”
Naast een enorme eer, levert de selectie geen prijs of geld op. Wel is het een bijzondere ervaring. “Het is een gigantisch grote wedstrijd. Ik heb heel veel mooie dingen gezien, waardoor je nieuwe ideeën krijgt en extra wordt gemotiveerd.” Bovendien merkt ze dat er meer aandacht voor haar werk komt. “In 2014 heb ik brons gewonnen bij dezelfde wedstrijd. Dat zorgde niet echt voor extra aandacht. Dit keer is het anders: ik word nu via social media benaderd, heb een vraag gekregen foto’s op een grote verkoopwebsite te plaatsen en krijg vragen van verschillende media.”
Ook geeft de selectie een steuntje in de rug. “Het geeft je een bevestiging dat je op de goede weg zit. Als je omgeving je werk mooi vindt, dan heb je daar eerlijk gezegd niet zo veel aan. Dit is toch een stukje erkenning.”
Foto uit serie Golden Globe - Carla Ellens
Foto uit serie Golden Globe – Carla Ellens

Ze doet niet vaak mee aan wedstrijden. “Meestal mis ik de deadline, ben ik te laat met inzenden. Dan schiet het er gewoon bij in. Maar dit smaakt naar meer.”
De fotografe zit niet stil. Ze heeft een eigen expositieruimte in Beverwijk, beeldbliC, waar ze niet alleen eigen werk, maar ook werk van anderen toont. Het is tevens haar werkruimte. Ook worden er workshops gegeven. “Met beeldbliC wil ik een intieme ruimte creëren, waar fotografen hun werk kunnen exposeren. Daarbij ga ik op zoek naar verassend beeld. In de workshops probeer ik hetzelfde doel na te streven: deze moeten fotografen uit hun comfort zone halen.”
Werk van Ellens laat zich het best omschrijven als Fine Art. De sfeer is veelal dromerig en het gaat om vooraf bedachte, meestal poëtische beelden. Ze gebruikt zowel analoge als digitale techniek en kiest voor verschillende materialen. Pieces of Wood, waarvan drie werken zijn geselecteerd, gaat over het belang van het bos. “Ik werk puur conceptueel, maak beelden van dingen die me raken. Zuurstof is heel belangrijk voor ons, maar hout heeft nog zoveel meer betekenissen. Ik heb gezocht naar een manier waarop ik dit eenvoudig, en toch poëtisch in beeld kon brengen. Polaroid past hier het beste bij.”
De serie waarmee ze in 2014 brons won, Golden Globe, is digitaal werk en gaat over terugverlangen naar oude tijden.
Metabolismos - foto Carla  Ellens
Metabolismos – foto Carla Ellens

“Met mijn foto’s wil ik graag een gevoel overbrengen. Daarbij hoeft niet alles perfect te zijn. Daar worden we naar mijn gevoel al te veel mee geconfronteerd in deze samenleving. Verwachtingen liggen daardoor veel te hoog. Ik wil graag dat dromerige meer terugkrijgen, even stilstaan. Ik wilde daarom altijd iets doen met medaillons, maar dat vond ik toch te voor de hand liggend. Daarom heb ik gekozen voor een cirkel, dat geeft een soortgelijke symboliek.” Op dit moment werkt ze aan een uiterst experimentele serie, Metabolismos, chemigrammen op zeer oud analoog fotopapier. “Deze afwisseling, na het creëren van een heel serieus concept, geeft me ruimte voor nieuwe inzichten.” Meer informatie: www.carlaellens.com en www.beeldblic.nl.