terug

Een zomer vol fotografie in Brussel

In Brussel vindt dit jaar voor de zesde keer de fotografie biënnale Summer of Photography plaats. Het centrale thema is “Urban Vibes”, over de relatie tussen mens en ruimte in de globale en virtuele wereld in de stad. Hoe leven mensen samen, welke rol speelt de openbare ruimte daarbij? 

De centrale tentoonstellingen vinden plaats in het Paleis voor Schone Kunsten, Bozar, maar ook elders in de stad zijn tentoonstellingen te zien en is er veel te beleven dat samenhangt met de Summer of Photography zoals Lezingen, workshops en presentatie van portfolio’s. De stad zal gedurende de gehele periode een levendig platform zijn voor kenners en liefhebbers.

Het Bozar start op 17 juni a.s. groots met de twee hoofdtentoonstellingen ‘Open spaces/secret places’ en ‘Dey your lane!’. 

 ©Beat Streuli World City (Dubai)
©Beat Streuli World City (Dubai)

De centrale tentoonstelling is ‘Open spaces/secret places’, een tentoonstelling die tot stand is gekomen in samenwerking met de Sammlung Verbund  uit Wenen. De tentoonstelling laat werk zien van 27 kunstenaars die de openbare ruimte en private plekken verkennen. Zo ensceneert Jeff Wall zijn raadselachtige situaties en zoomt hij in op onofficieel gebruik van plaatsen, richt Beat Streuli zich op de culturele diversiteit in steden en laat Pablo Lopez Luz luchtfoto’s zien van de ongebreidelde groei en grillige urbanisatie van Mexico-stad.

2. Pablo Lopez Luz Vista Aerea de la Ciudad de Mexico IVB, 2006

De Amerikaanse fotograaf James Casebere heeft een bijzondere interesse voor architectuur. Bijzonder, hij bouwt gebouwen na op schaal om ze vervolgens te fotograferen. Deze manier van werken stelt hem in staat in te gaan op de bredere sociale context en het spoor te volgen van het ontstaan van deze context.

3. James Casebere 1_Turning Hallway-2

Ook de overige deelnemers zoals Gordon Matta-Clark, Bernd en Hilla Becher en vele anderen zoomen in via foto’s installaties en films in op hun relatie tussen mens en ruimte.

4. Lakin Ogunbanwo 1_Ogunbanwo-2

‘Dey your lane!’ gaat over Lagos, de hoofdstad van Nigeria en de grootste metropool van Afrika. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 groeide de stad van minder dan een half miljoen inwoners naar 21 miljoen nu in 2016. ‘Dey your lane’ betekent letterlijk: blijf op je rijstrook. Zeer toepasselijk in de uitdijende chaos. Sinds Rem Koolhaas, de wereldbekende Nederlandse architect die garant staat voor nieuwe inzichten en geruchtmakende ideeën, zich eind jaren ’90 met de stad bemoeide mag de stad zich verheugen in internationale belangstelling. Volgens Rem Koolhaas was er sprake van ‘een soort achterlijke situatie’ waarbij hij zijn woorden verzachtte door de stad ook een ‘aankondiging van de toekomst’ te noemen. De tentoonstelling schept met meer dan 250 foto’s en 5 video’s van 24 kunstenaars een verrassend beeld van het dagelijks leven in Lagos.

Summer of Photography

datum: Van 17 Juni tot 04 September 2016
locatie: Paleis de Schone Kunsten Bozar Brussel

www.summerofphotography.be