terug

Dwalen op Shoot Amsterdam

ALL RIGHTS RESERVED foto: Ton Hendriks
Ieder jaar wordt het programma beter, ieder jaar komen er meer fotografen en ieder jaar is er voor iedere fotograaf wel iets te halen. Ik heb het over Shoot Amsterdam. Gisteren vonden meer dan duizend fotografen hun weg naar het Pakhuis in Amsterdam. Deze plek stond gisteren garant voor vier etages vol met inspiratie.
Het was misschien een risico om een bruidsfotograaf als een van de hoofdacts neer te zetten in de grote zaal. Maar aan de opkomst was te merken dat bruidsfotografie een aantal treden is geklommen op de ladder van de fotografie. Daarbij is David Stanbury een fotograaf die zo bevlogen kan vertellen dat iedere fotograaf wel enthousiast moet worden. Het is duidelijk dat niet alleen bruidsfotografen inspiratie kunnen halen uit zijn manier van werken en omgaan met modellen. Ook de nog zeer jonge Lara Jade heeft denk ik veel fotografen geïnspireerd, net als Urs Recher.
De organisatie van Shoot staat met beide benen tussen de fotografen en weet dus wat er leeft. De lezingen over Storytelling waren erg goed bezocht. Het gaat niet meer alleen om het maken van een foto, maar om het verhaal dat je ermee wilt vertellen. Het verhaal van Daniel Maissan staat denk ik zo lijnrecht op wat veel fotografen dagelijks doen. Hij vertelde over zijn eigen dwalingen, zijn experimenten. Hoe hij iedere keer weer belangeloos in verschillende projecten stapt en wel ziet wat er uit voortkomt. ‘Laat de controle los’ was zijn boodschap. Geen gedoe met contracten, geen papierwinkel, gewoon maken wat je mooi vindt en de waardebepaling is pas achteraf. Het zet je aan het denken, mij in ieder geval wel. We willen vaak alles van tevoren zo goed afbakenen en weten wat er van ons verwacht wordt, dat je er vaak door beperkt wordt. Ik zou in ieder geval wel een beetje meer ‘Daniel’ mogen zijn. Go with the flow!
Ook was er veel te halen voor fotografen die even niet meer weten hoe ze verder moeten in deze digitale wereld. Hoe verdien ik geld in de digitale wereld? Help waar blijft mijn klant? Weet wat je tekent en geld verdienen uit collectieve vergoedingen. Allemaal thema’s die aan de orde kwamen. Ook DuPho was van de partij om zich te presenteren. Er liepen nog veel fotografen rond die eigenlijk niet zo goed wisten wat DuPho eigenlijk was en na een praatje kwamen ze erachter dat ze zich aan zouden moeten sluiten omdat zij eigenlijk de DuPho zijn!
Al met al een dag vol inspiratie en stof tot nadenken. Ik ben nu al weer benieuwd wat de organisatie volgend jaar weer voor ons in petto heeft. Ik denk dat dit evenement zich met recht het beste evenement van Nederland voor de professionele fotograaf mag noemen.