terug

Dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan één van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959).

 

De fotograaf die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de Koninklijke familie wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier persoonlijk zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een cruciale inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder vertoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

 


Erwin Olaf: “We richten de zalen zo in dat het een reis door mijn hoofd wordt: als bezoeker kun je dwalen door mijn gedachtes”.

Publicatie: Erwin Olaf – I Am

Bij de dubbeltentoonstelling verschijnt de vuistdikke publicatie Erwin Olaf – I Am, met maar liefst 240 foto’s, van zijn vroege series als Chessmen en Blacks tot en met de meest recente serie gemaakt in 2018 in Palm Springs. De publicatie bevat een introductie door Wim van Sinderen (Gemeentemuseum Den Haag) en teksten van Francis Hodgson (professor Culture of Photography aan de Universiteit van Brighton), Mattie Boom (Rijksmuseum Amsterdam), Laura Stamps (Gemeentemuseum Den Haag) en Lesley A. Martin (Aperture). De publicatie verschijnt in vier talen. Uitgeverij Hannibal geeft de Nederlandstalige en Franstalige edities uit. De Engelstalige versie verschijnt bij Aperture. Koenig Books is verantwoordelijk voor de Duitstalige editie.

Persoonlijke audiotour

Bij de tentoonstelling in het Fotomuseum is een audiotour beschikbaar die door Erwin Olaf zelf is ingesproken. De tour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels en kost € 3,50.

De dubbeltentoonstelling is samengesteld door Wim van Sinderen (Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag), kwam tot stand in nauwe samenwerking met Erwin Olaf en zijn studio en wordt mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

—-

Klik hier voor meer informatie over de nieuwste serie Palm Springs