terug

Dromerig, sensueel werk in expo ‘mijn hart stond stil’

Foto Anne-Sophie Costenoble
Foto Anne-Sophie Costenoble

“Een poëtische, gevoelige en intuïtieve blik op het wereld rond mij,” zo omschrijft fotografe Anne Sophie Costenoble haar stijl. “Ik hou een fotografisch dagboek bij sinds 2010, een kroniek van mijn ontmoetingen.” Beelden uit dit dagboek zijn van 7 tot 29 mei te zien in 44 Gallery in Brugge in de expositie ‘Mon coeur s’est arrêté’. Foto’s van Anne Sopie zijn breekbaar en dromerig, ze hebben iets sensueels en mysterieus. In de tentoonstelling in de Brugge komt het sensuele aspect nog meer naar voren.

“Gewoonlijk bedenk ik mijn scenografieën,” vertelt de fotografe over het samenstellen van deze expositie. “Voor de tentoonstelling in 44 Gallery heeft galeriehouder Luc Rabaey echter de beelden gekozen. De scenografie hebben we samen bepaald. Het was interessant voor mij om eens geconfronteerd te worden met zijn zienswijze en gevoeligheden. Het is, tot mijn grote tevredenheid, een tentoonstelling geworden met meer sensualiteit.”

Wat wil je vertellen met je fotografie?
“Ik zoek niets, de dringen beelden zich op,” vertelt Anne Sophie over haar werkwijze. “Ik probeer kleine momenten te vangen, momenten die me raken of me verrassen. Ik heb geen intenties, maar laat me leiden door emoties. Met de beelden maak ik dan een verhaal of een klein gedicht.”

Foto Anne-Sophie Costenoble
Foto Anne-Sophie Costenoble

Wat betekent fotograferen voor je?
“Ik heb altijd de behoefte gehad om te fotograferen. Daardoor kon ik mezelf in de wereld plaatsen en er verslag van doen. Aanvankelijk fotografeerde ik het familieleven of mijn reizen. Fotografie is een noodzaak. Het stelt me in staat om alert te zijn en mijn kleine wereld aandachtig te verkennen.”

Ben je fulltime fotograaf? Maak je alleen vrij werk of ook in opdracht?
“Ik werk parttime in een heel andere branche. Het is belangrijk voor mij dat fotografie dat andere in mijn leven blijft. Dit geeft me meer vrijheid en daardoor kan ik zo puur mogelijk blijven. Voor mijn eerste solo-expositie in 2014 heb ik een subsidie gekregen. Dat gaf me een steuntje in de rug.”

Foto Anne-Sophie Costenoble
Foto Anne-Sophie Costenoble

Voordat je actief werd als fotograaf, heb je kunstgeschiedenis en fysiotherapie gestudeerd. Gebruik je de kennis die je hier hebt opgedaan in je fotografie?
“De opleiding kunstgeschiedenis heeft mij nieuwsgierig gemaakt en mijn blik aangescherpt. Schilderkunst en beeldhouwkunst voeden mijn artistiek werk. Ik heb altijd interesse in en aandacht voor het sensuele of kwetsbare lichaam.”

Waarom heb je uiteindelijk voor de fotografie gekozen en niet een andere carrière?
“Ik heb niet gekozen om fotograaf te worden,” vertelt Anne Sophie. “De fotografie kwam naar me toe. Ik had het geluk een aantal aardige mensen te ontmoeten die me hebben aangemoedigd om door te gaan. Dat is kostbaar.” Meer informatie: www.ascostenoble.be.

Foto Anne-Sophie Costenoble
Foto Anne-Sophie Costenoble