Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Dromen van het paradijs

Foto Anne Barlinckhoff
Foto Anne Barlinckhoff

Binnenkort verschijnt ‘Dreams of Paradise’, een fotoboek van Anne Barlinckhoff. Als het aan Barlinckhoff zelf ligt tenminste, ze is nog op zoek naar een uitgever. De vrouw staat in dit boek centraal. Barlinckhoff staat bekend om haar prikkelende, sensuele foto’s. “Met dit boek heb ik mijn eigen paradijs gecreëerd. Waarom? Om te ontsnappen. Ontsnappen van een wereld van wreedheid en geweld. Een dromende toestand waarin vrede en schoonheid synoniem zijn met geluk.”

“Dreams of Paradise is een boek met mijn werk van het afgelopen jaar — een best wel intens jaar — dat tevens mijn inspiratie vormde voor het werk. Liefde, leven, verlies en alles daartussenin. Ik werk op intuïtie en heb een gezonde passie voor vrouwen en de relaties die ik creëer met hen.”

Foto Anne Barlinckhoff
Foto Anne Barlinckhoff

“Na al onze inmenging als mens, is het laatste wat in de natuur overblijft de schoonheid van de vrouw. Vrouwen maken vaak keuzes gebaseerd op emotie en gevoel, een mooie en eerlijke manier van leven. Ik vind zelfvertrouwen in een vrouw het mooiste wat er is. Uit de relatie die ik met mijn modellen creëer ontstaat liefde, niet alleen voor mij, maar ook voor zichzelf. Mijn foto’s kunnen alleen ontstaan wanneer modellen mij volledig vertrouwen.”

Je foto’s zijn sensueel, soms uitgesproken sexy. Hoe bewaak je de scheidslijn tussen sexy en sensueel en ordinair? Hoe zorg je ervoor dat je modellen zich bloot durven geven?

Confident women are sexy. Mijn werk is sensueel, maar met liefde. En iedereen kan daar zijn eigen interpretatie bij hebben. Wat voor de één sensueel is kan voor een ander niet sensueel zijn. Daarnaast houd ik van dingen uit hun context te plaatsen om zo iets nieuws te creëren. Naakt zijn komt voort uit vertrouwen, in jezelf en in de persoon met wie je dat deelt. Zoals ik al zei, liefde.”

Foto Anne Barlinckhoff
Foto Anne Barlinckhoff

Hoe ontstaan ideeën voor de foto’s? Zit er ook een andere boodschap achter de foto’s – je combineert vaker donkere en lichte modellen – of is dat meer een esthetische keuze?

“Ik werk op intuïtie en met de omgeving waarin ik mij bevind, want dat inspireert mij. Ik heb een tijd in Zuid-Afrika gewoond. Daar is mijn bewustzijn voor de mens en de natuur enorm toegenomen. Daar is ook deze serie ontstaan. Met liefde voor allerlei vrouwen uit verschillende culturen.”

Foto Anne Barlinckhoff
Foto Anne Barlinckhoff

Je woont in Amsterdam en werkt wereldwijd. Hoe zie je de toekomst als fotograaf?

“Momenteel varieer ik qua woonplaats tussen Amsterdam, Valencia en verschillende plekken in Afrika. Mijn thuis is waar ik mij goed voel, en dat is bij mijzelf ongeacht de locatie. Ik hoop voor altijd mijn werk te kunnen maken, net zoals ik dat nu doe.”

Meer informatie: www.annebarlinckhoff.com.