Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Dirk Hol maakt politieke foto van het jaar

Foto: Dirk Hol
Foto: Dirk Hol

Fotograaf Dirk Hol won afgelopen vrijdag de ‘Prinsjesfotoprijs’. Zijn foto van minister Kamp die uitkijkt op een groep verontruste Groningers op de publieke tribune, werd als beste politieke foto van het parlementaire jaar beoordeeld. Pf sprak met hem over zijn werk en zijn winnende foto.

De politieke foto is een wat ondergewaardeerd genre, als je het Dirk Hol vraagt. Daarom vindt hij het goed dat de ‘Prinsjesfotoprijs’ bestaat en nu voor de tweede keer wordt uitgereikt. Nog mooier is natuurlijk dat hij degene is die de prijs gewonnen heeft. Hol: ‘’De 2500 euro aan prijzengeld is leuk meegenomen, maar het mooiste is toch wel de eer. Ik vind het een grote blijk van waardering.’’
Er was enige discussie binnen de jury over het toekennen van de prijs, maar uiteindelijk hebben zij unaniem voor de foto van Dirk Hol gekozen. Volgens Hol speelde het aspect van het goed in beeld brengen van de werking van de democratie, een grote rol. Zelf dacht Hol dat de foto die Phill Nijhuis maakte van Jesse Klaver (Groenlinks), de grootste kans zou maken. “Persoonlijk had ik die foto uitgekozen”, aldus Hol.
Het beslissende moment van zijn winnende foto
Als het debat over de gaswinning in Groningen op het punt van beginnen staat, kruipt Hol achter minister Kamp. Eigenlijk tegen de strenge huisregels in, maar omdat het debat nog niet begonnen is, staan de bodes het oogluikend toe, denkt Hol. Hij maakt op dat moment wel een stuk of dertig foto’s waarin hij het publiek op de tribune en minister Henk Kamp op 1 foto probeert te vangen met een groothoeklens van 70 mm. Hol heeft direct door dat hij iets moois in handen heeft. Verschillende variaties van zijn foto komen in allerlei landelijke kranten te staan. Rijk is hij niet van de foto geworden. ‘’Nee, voor de tarieven die er voor gelden kun je soms beter thuis blijven’’, verzucht hij.
Maar als hij 10 beelden wil inzenden voor de ‘Prinsjesfotoprijs’ zoekt hij als eerste de foto’s op die hij maakte tijdens het debat met Kamp. Hol: “Ik vond het gelijk een goede foto en dacht, deze moet ik zeker insturen.’’

Politieke broodwinning

Dirk Hol is als freelance fotograaf in te huren voor allerlei klussen, maar zo’n tachtig procent van zijn fotowerk is politiek getint en gaat rechtstreeks naar de landelijke kranten en bladen zoals Elsevier. Hij fotografeert ook voor het CDA en de jongerenafdeling CDJA, waarvan hij vroeger zelf lid was. Hol: ‘’Maar daar zie je niks van in terug in mijn politieke foto’s hoor. In de privésfeer ben ik CDA aanhanger, maar op werkgebied ben ik volledig neutraal.’’ Zijn beelden voor het CDA bestaan bijvoorbeeld uit portretten of campagnebeelden, bedoeld voor in het ledenblad en op de website. Hol’s grootste broodwinning zit nu in de foto’s die hij levert aan het magazine van de Sociaal Economische Raad (SER).
Zonder verdieping geen goede foto
Hol heeft zich niet heel bewust gespecialiseerd op het fotograferen van politieke onderwerpen. Hol: ‘’Het is eigenlijk allemaal vanzelf gegaan. Van jongs af aan was ik al geïnteresseerd in de politiek’’. Hol weet precies wat de standpunten per partij zijn en weet hoe de verhoudingen liggen, ook onderling. ‘’Als je niet op de hoogte bent van de politieke situatie kun je gewoon geen goede foto maken. Je moet weten waar de spanning zit. Ik ben in mijn foto’s altijd op zoek naar de emotie,” laat hij weten.
Hol is dus veel op het Binnenhof te vinden. Vaak even voor het vragenuurtje, maar met name bij grote debatten in de kamer is hij van de partij. Ook vanavond zal het wel weer een latertje worden, tijdens de algemene beschouwingen, denkt Hol. Maar hij doet het met veel plezier. ‘’Ik kom altijd blij thuis van een dag fotograferen. Ik kan zeer goed overweg met collega fotografen. Ook niet onbelangrijk.’’, aldus Hol.