
Robert Govers
Fotografen worstelen nog wel eens met of ze digitale bestanden ‘prijs’ moeten geven aan de klant. Is het niet beter om alleen producten te verkopen, zoals een afdruk of album? Dan heb je immers controle over de kwaliteit van het eindproduct. Want het doet een fotograaf toch een beetje pijn, wanneer hij geconfronteerd wordt met klanten die zijn foto’s het liefst bij een drogist laten afdrukken. Robert Govers, initiatiefnemer van Happix, geeft zijn mening over deze kwestie.
“Deze discussie dateert feitelijk uit het tijdperk van de negatieven,” vindt Govers. “Als fotograaf gaf je deze in het verleden niet af. Je verkocht de klant een afdruk of bijbestellingen. De kans dat een negatief verkeerd werd geprint was heel erg groot. En dan zag jouw werk er niet goed uit. Geen goede reclame voor een fotograaf.”
Meerwaarde
“Wanneer de klant vraagt om de digitale bestanden kun je verschillende dingen doen. Je kunt weigeren en vertellen dat je alleen producten verkoopt. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Je verkoopt dus meerwaarde. Vanuit het oogpunt van de fotograaf heel logisch. Voor de klant is het echter lastiger te begrijpen. Het bestand is namelijk in zijn ogen al het eindproduct. Het is net alsof je bij de bloemenwinkel naast een bosje bloemen verplicht wordt ook een vaas te kopen, omdat het bosje daarin het beste uitkomt.”
Watermerk
“Een andere oplossing is het aanbrengen van een watermerk of het toevoegen van meta-data aan het bestand. Sommige fotografen sturen alleen lage resolutie beelden. Het watermerk is echter weg te werken met Photoshop. En klanten willen alles, niet alleen de lage resolutie beelden.”
Misbruik
“Ik zou daarom toch, wanneer de klant daarom vraagt, de bestanden ‘prijs’ geven. De kans bestaat dat je daarna als fotograaf alsnog benaderd wordt om de foto’s om te zetten in een product, omdat je klant niet goed weet wat hij er mee aan moet. Via google kun je omgekeerd zoeken op je afbeelding, dus op die manier kun je misbruik te lijf gaan. Eerlijk gezegd denk ik dat het met het misbruik wel meevalt. Er zijn heel veel beelden beschikbaar en er komen dagelijks zoveel nieuwe beelden bij, dat de kans dat jouw beelden worden gebruikt, vrij klein is.”
Aandacht
“Het verdienmodel van fotografen is veranderd. Vroeger verdiende de fotograaf aan zijn product. Het negatief vertegenwoordigde waarde. Tegenwoordig zit de waarde van de fotograaf vooral in het geven van aandacht, uren en kennis. Daar vraagt de markt om en zo kun je je als fotograaf onderscheiden. Als de vraag veranderd, moet je daar als foto-graaf in mee.”
Voor bedrijfsfotogrfie is het inbegrepen, voor particulieren is het voor een extra prijs te koop
Particulieren klanten ontvangen bij mij alleen nabewerkte low res beelden met daarnaast een link naar de printservice van waaruit tegen betaling de foto’s kunnen worden afgedrukt op verschillende formaten en media. Zakelijke klanten ontvangen afhankelijk van de offerte low dan wel high res beelden.
De klant krijgt van mij twee bestanden : een hoogste resolutie j-peg en een kleine j-peg voor websites facebook en mail. Het raw bestand houd ik zelf.
Bij ons is het mogelijk een digitaal bestand aan te kopen via de webshop. Dat gaat in samenwerking met ons lab. De bestanden worden aangeboden in volle resolutie. Lage resolutie kun je niets mee. En als onze klanten ergens anders de foto´s willen afdrukken, dan vind ik dat hun keus.
Wij geven geen gratis digi bestanden, Particuliere klanten kunnen ze eventueel kopen. De kans dat ze een fraaie vakprint bestellen is bijna nihil. Zij gaan met jou mooie beelden naar het goedkoopste adres. Vervolgens wordt jou beeld “gesloopt” met als resultaat bagger. Daarna worden jou bestanden echt overal voor gebruikt. Social media en worden vrienden, familie en kennissen gratis voorzien van jou werk. Bij onze bedrijfsmatige klanten verkopen wij de bestanden incl. het publicatierecht. Vooraf de opdracht maken wij heldere afspraken met de klant over beeldgebruik.
Klanten krijgen gewoon de hoge resolutie j-peg bestanden van ons, maar wel bewerkt.
We werken voor bedrijven en verstrekken klanten alle bewerkte bestanden die ze
nodig hebben en kunnen ze onbeperkt gebruiken. Ze betalen uurprijs voor fotografie en
bewerkingen, later dus nooit gedoe hierover.
Mensen bestellen een afdruk en scannen die (of fotograferen met hun mobiel) om daar vervolgens vergrotingen en extra afdrukken van te bestellen bij goedkopere adresjes. Daar gaat je kwaliteit! Dan verkoop ik liever voor een (kleine) meerprijs een digitale versie dan is het resultaat toch wat beter en is ook je klant tevredener met wat je biedt.
Nadat mijn uurtarief betaald is en er eventule prints gemaakt zijn,verkoop ik tegen een kleine extra vergoeding aan particulieren (tussen de € 5,00 en €10,00) hoge kwaliteit kleur gecorrigeerde jpeg bestanden. Onbewerkt gaat niets de deur uit. Uitgebreide bewerkingen vallen gewoon onder mijn normale uurprijs.