terug

Diana Nicholette Jeon: Gelaagde zelfportretten

De foto’s van Diana Nicholette Jeon gaan over aspecten van haarzelf, althans dat dacht ze. Maar ze kwam erachter dat er nog een extra betekenislaag in zit. “Eerst maakte ik voorstellingen van mijzelf als een jongere versie, maar er zat een diepere betekenis in. Hoe ik het beeld bewerk hangt van de inhoud af. De maatschappelijke achtergrond van mijn werk is universeel en gaat niet alleen over mijzelf.”  

Jeon Diana Nicholette – MoreIssuesThanVogueGirlDe fotokunst van Nicholette Jeon is een reflectie van de hedendaagse vrouw in de Amerikaanse samenleving. “Het gaat over wat er van de Amerikaanse vrouw verwacht wordt; dat je een mooi uiterlijk hebt, een perfecte moeder bent, een carrière hebt en ga zo maar door. Het is onmogelijk om in alles perfect te zijn. Het is een soort ‘me too’, maar dan zonder seksueel misbruik. De persoonlijke situaties die ik verbeeld, spreken voor alle typisch Amerikaanse vrouwen die tegen de hoge verwachtingen van de maatschappij aanlopen. Mijn werk is een reactie hierop.”  

Jeon Diana Nicholette UsedAndAbusedGirl

In de fotoserie Self-Exposure zit een dunne lijn tussen realiteit en beeldmanipulatie, maar ook tussen het zoeken naar haar eigen gevoel en sociaal commentaar. Ieder beeld is behalve een introspectieve en expressieve reflectie op haar eigen persoonlijkheid ook een kritiek op de maatschappelijke verwachtingen van Amerikaanse vrouwen. De personages of schepsels die Diana Nicholette Joan creëert, drukken de verwachtingen uit waar zijzelf tegenaan loopt. Zo heeft ze te maken gehad met emotioneel misbruik. “Meestal gaat het bij misbruik over huiselijk geweld, in mijn geval was ik het slachtoffer van een emotioneel misbruiker. Het trauma daarvan kun je niet aan iemands uiterlijk zien, omdat er geen krassen of littekens zijn. Het maken van kunst is voor mij een manier om die ervaring visueel te maken. Ik gebruik mijn werk om mijn emoties over een specifieke gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen te verwerken en om die emoties een stem te geven zodat anderen ze ook kunnen horen.”  

Wil je meer lezen? Bestel dan Pf nummer 5.
Of neem nu een abonnement en ontvang alle nummers van dit jaar