Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

De wereld verbeteren op je eigen manier

Foto Leanne de Munnik
Foto Leanne de Munnik

Leanne de Munnik (20) heeft met haar serie ‘De wereld verbeteren op je eigen manier’ de fotowedstrijd van de Dag van het Beeld (dit jaar op 20 april gehouden) gewonnen. “Bij het verbeteren van de wereld denk je in eerste instantie vaak aan grote projecten, ver weg. Maar dat hoeft helemaal niet, het kan ook heel dichtbij. Iedereen probeert op zijn of haar manier de wereld een beetje mooier te maken.”

Leanne heeft vijf portretten gemaakt. “Ik heb twee mensen aangesproken op straat en hen gevraagd wat ze doen om de wereld te verbeteren. Daarnaast heb ik een aantal bekenden gefotografeerd en hen dezelfde vraag gesteld. Een buurmeisje, mijn neef en een oud-collega. Zo heb ik mensen van verschillende generaties in beeld gebracht.” De foto en het antwoord vormen samen een beeld.

Lotte (9 jaar) - Foto Leanne de Munnik
Lotte (9 jaar) – Foto Leanne de Munnik

“Het leukst aan het project vind ik de verscheidenheid aan antwoorden. Mijn neef Kees (32) verbetert de wereld door het hebben van respect voor anderen. Hij zegt: ‘Om de wereld te verbeteren heb ik respect voor iedereen. Ik vind dat iedereen vrij mag zijn om te leven’. Jenne (18) geeft het grootste stuk taart aan een ander. En Lotte (9) wil later dierenarts worden of op een andere manier dieren helpen. Zo doet iedereen iets, van kleine dingen tot een groter gebaar. Ikzelf probeer de wereld te verbeteren door positief in het leven te staan. En bij tegenslag te proberen om er toch nog een positieve draai aan te geven.”

Het fotograferen doet Leanne vooral in haar vrije tijd. “Ik studeer communicatie in Groningen. Ik volg nu een minor bedrijfsjournalistiek aan de NHL. Vanwege deze minor heb ik ook meegedaan aan deze wedstrijd: die wordt onder andere georganiseerd voor studenten voor het NHL. De combinatie van tekst en beeld spreekt me erg aan. Ik heb een tijdje stage gelopen bij een redactie, maar alleen schrijven vond ik een beetje saai. In de toekomst zou een combinatie tussen schrijven en fotografie ideaal zijn.”

Foto Leanne de Munnik
Foto Leanne de Munnik

De Dag van het Beeld wordt elk jaar georganiseerd. Tijdens de Dag van het Beeld worden studenten van de NHL en cursisten van het Friesland College D’Drive de Fotofabryk, mensen uit het vak en andere geïnteresseerden samen gebracht met als doel elkaar inspireren en vooral om kritisch te leren kijken. Het is een dag die inzicht geeft in beeldtaal en visuele geletterdheid. Aan de dag is jaarlijks een wedstrijd verbonden. Meer informatie: www.dagvanhetbeeld.nl.