Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Daniel Berehulak krijgt Pulitzer Prize voor reportage Ebola-uitbraak

De Australische fotograaf Daniel Berehulak heeft maandag de Pulitzer Prize gewonnen voor zijn reportage van de Ebola uitbraak in West Afrika, die hij maakte voor The New York Times. Hij bracht vier maanden door in West Afrika om de uitbraak van de ziekte en de gevolgen daarvan zo goed mogelijk vast te leggen.
‘Het verslaan van de uitbraak, verspreiding en de verwoestende impact van Ebola in West Afrika was veruit de moeilijkste en belangrijkste opdracht in mijn loopbaan als fotograaf,’ vertelt Berehulak in de newsroom van de Times. ‘Het was geen oorlog in de conventionele zin van het woord, of een zichtbaar conflict. Maar op heel veel manieren was het een gevecht, dat de wereld niet alleen in zijn greep hield, maar ook beangstigde. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet af en toe bang ben geweest.’
De freelance fotograaf verbleef vanaf augustus zo’n vier maanden in Liberia, Sierra Leone en Guinae. Daarbij nam hij nauwelijks rust. Hij ging zo in zijn verslaglegging op, dat hij pas na 67 dagen een eerste pauze nam.
Over de hoofdstad van Liberia zegt de fotograaf in de Times: ‘Monrovia werd geplunderd en er lagen lijken op straat. De ‘begravenisteams’ konden al die lichamen niet op tijd verwerken en de Ebola klinieken werden overspoeld met patiënten. Ik voelde het als mijn plicht om zo lang mogelijk te blijven en verslag te doen van de gebeurtenissen, omdat mijn foto’s door mensen over de hele wereld gezien zouden worden.’
Berehulak zegt in de Times verbaast te zijn over het feit dat zo weinig nieuwsorganisaties journalisten stuurden naar het gebied. En dat ondanks de wereldwijde aandacht voor de ziekte.
De veerkracht en kracht van de getroffen bevolking hielden de fotograaf op de been en motiveerden hem om door te gaan, ondanks de angst en het risico waaraan de fotograaf zichzelf blootstelde.
‘Ik zag een vader die probeerde voor zijn achtjarige zoon te zorgen, terwijl hij hem niet kon vasthouden of troosten tijdens die laatste momenten van zijn leven,’ vertelt de fotograaf over zijn ervaringen in de Times.
Bron: The New York Times