Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Crom: “Ik was er helemaal niet mee bezig”

Vlucht MH17 uit Amsterdam is vermoedelijk uit de lucht geschoten met 298 passagiers aan boord .
Vlucht MH17 uit Amsterdam is vermoedelijk uit de lucht geschoten met 298 passagiers aan boord .

Voor fotojournalist Pierre Crom kwam het winnen van de Zilveren Camera als een grote verrassing. “Ik was helemaal niet bezig met de Zilveren Camera. De afgelopen weken ben ik enorm druk geweest met de aanslagen in Parijs. Namens het ANP ben ik daar naartoe geweest. Ik had mijn selectie ingestuurd, maar niet verwacht te winnen tussen al die andere prachtige inzendingen”, is Crom bescheiden.
Pf sprak Pierre Crom kort na de ramp met de MH17. Lees zijn verhaal hier.
Wat is er na die tijd allemaal gebeurd? “De eerste zes weken na de ramp ben ik in Oekraïne geweest. Daarna ben ik het hele proces blijven volgen tot aan het bergen van de grote brokstukken toe. Ik ging ook precies 100 dagen na de ramp terug naar de rampplek en sprak met omwonenden. Zij gaven aan dat er nog menselijke resten lagen. Ik ging ter plekke kijken en fotografeerde wat ik tegenkwam, en ja, ik zag ook dat er nog menselijke resten waren.”
Na de ramp in Oekraïne krijgt Crom voor het eerst de kans zijn verhaal niet alleen in beeld maar ook in woord naar buiten te brengen. “Voor de NRC hield ik bij wat ik allemaal meemaakte en tegenkwam. De eerste week na de ramp, maar ook toen ik na honderd dagen weer terug ging.”
Vlucht MH17 uit Amsterdam is vermoedelijk uit de lucht geschoten met 298 passagiers aan boord . De commandant van een pro - Russische militie houdt de knuffel van een slachtoffer omhoog op de rampplek.
Vlucht MH17 uit Amsterdam is vermoedelijk uit de lucht geschoten met 298 passagiers aan boord . De commandant van een pro – Russische militie houdt de knuffel van een slachtoffer omhoog op de rampplek.

Crom geeft veel credits aan zijn team. Bijvoorbeeld het ANP. “Je bent daar ter plaatse en doet je werk. Het is enorm treurig wat je allemaal te zien krijgt. Het doet je goed dat je dan een fotoredacteur spreekt die positief is en enthousiast. Dat geeft je de kracht om verder te gaan met het werk. Het zijn toch heel harde beelden die je maakt. Vanuit het ANP vragen ze ook of je wat nodig hebt.”
Pas bij thuiskomst gaat Crom lezen en kijken wat er allemaal geschreven en gepubliceerd is over de ramp. “Dan zie je ook dat er veel onjuistheden in de pers zijn verschenen.”
Crom heeft een bewuste keuze gemaakt om niet samen te werken met de onderzoeksraad. “Als fotojournalist met je onafhankelijk zijn en blijven. Op het moment dat ik met hen samenwerk, kies je partij en kan je werk ook gevaarlijker worden.”
Een trein brengt resten van vlucht MH17 van Torez naar Kharkiv .
Een trein brengt resten van vlucht MH17 van Torez naar Kharkiv .