terug

Comfort Zone in Panorama Mesdag

Met humor, tederheid en nieuwsgierigheid wil de Litouwse fotograaf Tadao Cern laten zien hoe mooi wij mensen zijn en hij hoopt dat mensen zich buiten het strand ook minder gaan bekommeren om hun tekortkomingen. Omdat de badgasten hun gezicht tegen de onverbiddelijke zon verborgen houden onder een krant of handdoek blijven ze onherkenbaar. Wij als beschouwer kunnen daardoor rustig naar alle details kijken, zonder ons opgelaten te voelen. We voelen ons zelfs net zo comfortabel als de mensen op de foto. Op het strand kan iedereen zichzelf zijn.

TADAOCERN-Comfort-Zone-(1)

De fotoserie toont een intrigerend contrast: Mesdag schilderde de weidsheid van het strand en negeerde liever dat Scheveningen veranderde van vissersdorp naar badplaats. Had hij ooit kunnen vermoeden dat het strand tegenwoordig een vrijetijdsbestemming is waar iedereen ongegeneerd zichzelf kan zijn in niet meer dan een reepje textiel?

Naast het grote doek Panorama Mesdag en de vaste schilderijencollectie organiseert het museum afwisselende tentoonstellingen: van 19de-eeuwse kunst tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van virtual reality.

Van 21 mei tot en met 22 oktober 2017 toont Panorama Mesdag Comfort Zone: een fotoserie over de schoonheid van imperfectie. De slapende, nietsvermoedende badgast, dicht op de huid geportretteerd, is onherkenbaar en in al haar kwetsbaarheid afgebeeld.

De Litouwse kunstenaar, Tadao Cern (1983) noemt deze serie Comfort Zone omdat geen van de mensen voldoet aan het opgelegde schoonheidsideaal en zich toch letterlijk blootgeeft op het strand in vaak minuscule badkleding. Zij zijn volledig in hun comfortzone.

http://www.panorama-mesdag.nl

Panorama Mesdag B.V.
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag