terug

Capturing Corona in Stroom Den Haag

Op 3 oktober opent bij Stroom Den Haag de tentoonstelling Capturing Corona. De lockdown in foto’s. De tentoonstelling presenteert fotografisch werk van zeven Haagse kunstenaars: Milene van Arendonk, Esther Hovers, Christian van der Kooy, Johan Nieuwenhuize, Miguel Peres dos Santos, Nadine Stijns en Sandra Uittenbogaart. Zij kregen de opdracht om de effecten van het coronavirus op het leven in de publieke ruimte te verbeelden. Het resultaat is een collectie ongewone en uitzonderlijke foto’s. Soms is de setting in de stad herkenbaar, vaak alleen het gevoel en de emotie.

Christian van der Kooy_Godetiaweg_Den Haag_18u34m_09 mei 2020

Juist in de publieke ruimte is het goed zichtbaar hoe we ons verhouden tot de nieuwe realiteit. En juist kunstenaars spelen daarbij een belangrijke rol in onze samenleving.

De nieuwe realiteit

We leven in ongekende tijden. Het coronavirus heeft de laatste maanden het openbare leven voor een belangrijk deel lam gelegd. Winkels en scholen waren dicht, thuiswerken werd noodzaak en we blijven op anderhalve meter afstand van elkaar. Het lijkt alsof de wereld plotseling op een kantelpunt is beland waarbij het nog steeds onzeker is hoe we hier uit komen.

De fotografen

De afgelopen maanden registreerden Milene van Arendonk, Esther Hovers, Christian van der Kooy, Johan Nieuwenhuize, Miguel Peres dos Santos, Nadine Stijns en Sandra Uittenbogaart de pandemie vanuit hun eigen artistieke visie. Het levert een samenhangend maar ook gevarieerd beeld op: van protesten op het Malieveld en onvermoeibaar doorwerkend ziekenhuispersoneel tot uitgestorven duinen en familiefeestjes op afstand. Niks bleef ongedocumenteerd.

Kunst tijdens de pandemie

Met de tentoonstelling wordt andermaal het belang van kunstenaars in tijden van crisis onderstreept. De stad is naar aard en verschijningsvorm niet meer dezelfde als aan het begin van het jaar. En zal dat ook niet meer worden. Dat we ons in een unieke historische situatie bevinden is voor iedereen voelbaar, maar niet altijd even zichtbaar. Historische gebeurtenissen staan in het collectief geheugen gegrift via muziek en iconische film- en fotobeelden. Juist deze bijzondere tijd schreeuwt om een artistieke registratie en interpretatie.

Samenwerking

De tentoonstelling Capturing Corona. De lockdown in foto’s komt tot stand in samenwerking met het Haags Historisch Museum en het Haags Gemeentearchief, en met dank aan Mondriaan Fonds en gemeente Den Haag.

Capturing Corona. De lockdown in foto’s

3 oktober t/m 1 november 2020 Stroom Den Haag, Hogewal 1-9 vrij entree, wo t/m zo, 12-17 uur www.stroom.nl

Stroom Den Haag is een centrum voor beeldende kunst met een breed scala aan activiteiten. Het programma is gebaseerd op de overtuiging dat kunst nieuwe inzichten biedt en een belangrijke bijdrage levert aan het debat over stad, cultuur en maatschappij.

Stroom Den Haag Hogewal 1-9 070-3658985 2514 HA Den Haag