terug

Canon aan kop met 50 Mp camera

Canon introduceert twee nieuwe EOS-camera’s voor fotografen die op zoek naar de allerhoogste beeldkwaliteit. De Canon EOS 5DS en de EOS 5DS R beschikken beide over een sensor met 50,6 megapixel.
EOS 5DS Black Beauty 09b
Met en zonder lowpass filter
De 5D is een belangrijk model voor Canon, en een serie die vaker de grenzen heeft verlegd. De originele EOS 5D bracht fullframe fotografie binnen het bereik van zowel de professional als de amateur, de 5D II betekende een doorbraak op het gebied van filmen met DSLR’s. Met de nieuwe 5DS en 5DS R brengt Canon twee nieuwe modellen op de markt met een voor fullframe camera’s ongeëvenaarde resolutie van 50 Mp. De 5DS beschikt daarbij over een lowpass filter dat moiré voorkomt, maar dat ook zorgt voor een klein verlies aan detail. Voor fotografen die op zoek zijn naar de beste detailweergave en die om kunnen gaan met mogelijk moiré is er de 5DS R. Deze beschikt over een lowpass cancellation filter. Deze beschikt dus niet over een lowpass of antialias filter. Ondanks de bijzondere sensor voelen de nieuwe camera’s heel erg ‘5D’ aan. De interface en bediening zijn vertrouwd, en ook de degelijke bouw is klassiek Canon. De nieuwe 5DS en 5DS R zijn gemaakt voor professioneel gebruik en vergen weinig gewenning. Toch zijn er onderhuids nog wel weer een aantal verbeteringen te vinden.
Verbeterde spiegelopklap en autofocus
Een camera als de nieuwe 5DS en zijn zustermodel de 5DS R zijn geen camera’s voor iedereen. Ieder foutje in de fotografische techniek, van niet goed scherpstellen tot bewegingsonscherpte door uit de hand te fotograferen met te langzame sluitertijden wordt door de hoge resolutie extra versterkt en genadeloos zichtbaar gemaakt. Om het optimale uit de camera’s te halen heeft Canon ten opzichte van de 5D III een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo beschikken beide modellen over een sterk verbeterde autofocus met 61 AF-punten. Hiervan zijn er 41 van het cross-type. Dit systeem kennen we ook uit de 1DX, waar het inmiddels zijn waarde heeft bewezen. Verder is het hele mechanisme voor het opklappen van de spiegel onder handen genomen. De spiegel klapt nu met een variabele snelheid op, hij start langzaam, versnelt en vertraagd dan weer tegen het einde. Hierdoor ontstaat veel minder vibratie en het maakt de camera ook merkbaar stiller dan voorgaande modellen. De hoogste beeldsnelheid is 5 bps. Twee DIGIC 6 processoren zorgen ervoor dat de enorme hoeveelheid data die dan gegenereerd wordt, probleemloos wordt verwerkt.
Als extra is er ook een nieuwe Fine Detail Picture Style toegevoegd die extra controle biedt over de verscherping van de bestanden in de camera.
Time lapse en crop mode
Ten opzichte van de 5D III zijn er geen verbeteringen doorgevoerd op het gebied van video. Wat wel nieuw is, is de uitgebreide time lapse mogelijkheid. Met de 5DS en 5DS R zijn Time Lapse series instelbaar tot vier dagen opnametijd. Zonder tussenkomst van de computer kan met de nieuwe 5DS en 5DS R Time Lapse gemaakt worden. Daarnaast bieden de camera’s bijvoorbeeld ook Creative Modes voor meervoudige opnames en HDR.
Een andere vernieuwing die op beide modellen te vinden is, zijn de crop-standen. De 5DS en 5DS R kunnen zowel in een 1,3 als 1,6 crop mode gebruikt worden. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor sport- of natuurfotografie. Dankzij de hoge pixeldichtheid blijft er in beide standen nog voldoende resolutie over voor hoge kwaliteit beeld. Zelfs in de 1,6 crop mode, waarbij de oppervlakte van een APS-C sensor gebruikt wordt, beschik je nog over 19 megapixel. In de zoeker wordt het actieve gedeelte afgekaderd met lijntjes of, naar wens een grijs kader om het beeld. Ook aan fotografen die liever met een vierkante uitsnede werken is gedacht. De camera kan ook fotograferen in een 1:1 verhouding. De zoeker past zich ook hier op aan.
EOS 5DS R FSLb
Canon heeft lange tijd een leidende rol gespeeld op het gebied van sensoren. De laatste jaren leken ze op het gebied van resolutie die rol aan anderen over te laten. Met de nieuwe EOS 5DS en 5DS R pakken ze de koppositie weer overtuigend terug. De 5DS en 5DS R zijn gespecialiseerde camera’s voor fotografen met hoge eisen op het gebied van scherpte en detaillering. Er zijn andere modellen die meer snelheid en hogere iso-waardes bieden, en 50 megapixel vergt ook het nodige aan computerkracht om de beelden te bewerken. De 5DS en 5DS R is een camera waar vooral mode-, studio-, landschaps- en architectuurfotografen naar uit hebben zitten kijken.
Beide modellen beschikken nu ook over een nieuw Custom Quick Control screen dat naar wens is aan  te passen
Beide modellen beschikken nu ook over een nieuw Custom Quick Control screen dat naar wens is aan te passen

We hebben inmiddels een eerste kennismaking met beide modellen gehad en die was ondermeer positief. Testopnames met preproductie modellen  lieten al een prachtige kwaliteit zien.
We hebben inmiddels een eerste kennismaking met beide modellen gehad en die was ondermeer positief. Testopnames met preproductie modellen lieten al een prachtige kwaliteit zien.

036A9953b
 
De belangrijkste specificaties:
– 24×36 mm sensor met 50,6 Mp
– dubbele DIGIC 6 processor
– ISO 100-6400
– Expanded ISO 50-12800
– 5.0 beelden per seconde
– 61 AF punten
– 150K pixels RGB+IR meting
– 1,3x en 1,6x cropmode (30 en 20 Mp)
– 100% zoeker met 0,71x vergroting
– 8,11 mm LCD scherm
© Joel Santos
© Joel Santos

© Fernando Guerra
© Fernando Guerra

© Eberhard Schuy
© Eberhard Schuy

© Quentin Caffier
© Quentin Caffier