terug

Bittere Chocolade in Beurs van Berlage

West-Afrika produceert bijna driekwart van alle cacao ter wereld, Europa en Noord-Amerika eten samen 70% van totale chocoladeproductie. Wie zorgt ervoor dat wij, de Westerse cho- coladeconsumenten, onze chocola kunnen eten? BITTER Chocolate Stories is een expositie en fotoboek van Tony’s Chocolonely en Paradox over vijftien kinderen die werkten in de cacao-industrie. De tieners zijn geportretteerd in Burkina Faso door fotograaf Joana Choumali en geïnterviewd door journalist Marijn Heemskerk. Zij vertellen over hun ervaringen op de plan- tage, dromen en toekomstplannen. De expositie is vanaf 13 oktober 2017 te zien in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Tony’s Chocolonely en Paradox willen met BITTER Chocolate Stories bijdragen aan de bewustwording van de problematiek in de cacao- industrie. De consument, de industrie, de cacaoboer en de overheid in zowel cacao producerende als consumerende landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om kinderarbeid aan te pakken.

De expositie en het boek tonen de complexiteit van de cacao-indu- strie. O.a. de lage productiviteit van de plantages, het gebrek aan kennis en middelen bij de boeren, de monocultuur en politieke onrust. Eén doelgroep is daarvan altijd het slachtoffer: de kinderen. Twee miljoen kinderen in West-Afrika werken onder gevaarlijke omstandigheden op de cacaoplantages. BITTER Chocolate Stories

Expositie 13 oktober – 22 november 2017 Open van: 10.00 – 18.00 uur Beurs van Berlage Damrak 243 1012 ZJ Amsterdam

Expositie in de Beurs van Berlage
De expositie BITTER Chocolate Stories is te zien van 13 oktober tot en met 22 november 2017 in de Amsterdamse Beurs van Berlage. In het midden van de Expositiezaal worden de vijftien portretten tentoonge- steld, begeleid door de verhalen van de geportretteerden. Verhalen die schril afsteken bij de eveneens gepresenteerde slogans van bekende chocolademerken die de consument verleiden tot het eten van chocola.

Aan weerszijden van de ruimte wordt de bezoeker meegenomen door de geschiedenis en problematiek van de cacao-industrie. De routing van de expositie is bewust: de kinderen bevinden zich letterlijk ‘stuck in the middle’ in de complexe cacao-industrie. De expositie geeft inzicht in de wereld die schuil gaat achter de chocoladereep en laat bezoekers voelen hoe ook hun keuzes een industrie en daarmee het leven van kinderen kan beïnvloeden.

Fotoboek met interviews en achtergrondinformatie
Het fotoboek met de gelijknamige titel BITTER Chocolate Stories bevat achtergrondinformatie, infographics en interviews met de geportretteerde kinderen en andere spelers binnen de sector. Het boek verschijnt in zowel Nederlands als Engels en is te koop voor €29,50 in de Beurs van Berlage, de Tony’s Stores, de webshops van Tony’s Chocolonely en de YdocStore. Van elk verkocht boek gaat €5,- naar het centrum in Burkina Faso waar de kinderen zijn geportretteerd.

meer informatie