terug

BILDHALLE GALERIE UIT ZÜRICH OPENT IN AMSTERDAM

Op 1 oktober 2020 opent Bildhalle uit Zürich, een galerie voor klassieke en hedendaagse foto- grafie, een ruimte aan de Hazenstraat 15 in Amsterdam. Bildhalle opent haar deuren met een solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Paul Cupido, met recente werken uit Japan.

© Paul Cupido

Bildhalle werd in 2013 opgericht door Mirjam Cavegn en beweegt zich binnen de lange, respectabele traditie van de Zwitserse fotografie en de verspreiding ervan als artistiek medium. Bildhalle representeert zowel excellente posities uit de twintigste-eeuwse fotografie als hedendaagse fotografen.

In dit samenspel tussen erkende twintigste-eeuwse fotografen en die van een jongere generatie die de grenzen van het medium blijft uitbreiden, geeft Bildhalle vorm aan een ambitieus programma. Door middel van solo- en groepstentoonstellingen, actieve deelname en zichtbaarheid op internationale kunstbeurzen, en de publicatie van hoogwaardige boeken, wil de galerie de ontvangst en erkenning van artistieke foto- grafie positief beïnvloeden.

Door ook een galerieruimte te openen in Amsterdam, versterkt Bildhalle haar goede relaties op de Neder- landse en Europese markt. De galerie is van plan om in Amsterdam een welgekozen selectie van Nederlandse en internationale kunstenaars te tonen, zowel jong talent als gevestigde fotografen.

 

© Paul Cupido

PAUL CUPIDO – MUKAYU

Voor zijn recente fotografische werken uit Japan nam Paul Cupido het concept mukayu als uitgangspunt. Mukayu kwam op Cupido’s weg in een kleine ryokan (traditionele Japanse herberg), waar het concept werd toegelicht aan de hand van een citaat van Zhuang Zi, een klassieke filosoof van het Daoïsme, “Vanwege haar leegte zal een lege kamer gevuld worden met licht.”

 

© Paul Cupido

Mukayu heeft te maken met ‘niet-bestaan’, ‘geen doel hebben’, of ‘de dingen zoals ze zijn’. Zoals Japanse architecten en tuinontwerpers al te goed weten is leegte nooit zomaar leegte, maar gevuld met beloftes en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor Cupido’s poëtische beelden. Mukayu past vervolgens binnen het grotere raamwerk van Mu, waardoor Cupido’s werk is geïnspireerd sinds zijn eerste kunstenaarsboek, Searching for Mu (2017). Mu betekent zoiets als ‘niet-hebben’, en heeft te maken met het loslaten van het ego en het omarmen van het mogelijke. Cupido’s werk omarmt tevens het vluchtige, metamorfose, leegte en het mogelijke.

 

 

© Paul Cupido

Cupido’s foto’s fungeren eerder als vertrekpunt dan als doel op zich. Ze lijken een houding van geduld, nieuwsgierigheid en openheid te vragen van de beschouwer. Ondanks de impliciete notie van de vluchtig- heid der dingen, heeft Cupido zijn werk gedrukt met intense aandacht en vakmanschap. Als hij beelden terugbrengt van zijn reizen, zoals de herhaaldelijke Japanreizen, focust Cupido op het vinden van de juiste balans tussen beeld, papier, inkt en het drukprocedé.

Met zijn werken (bescheiden van formaat maar formidabel qua beeldkracht), die zijn gedrukt op zelfge- maakt papier of Japans washi papier (organisch en imperfect), hoopt Cupido het hart meer te raken dan het hoofd. Zijn visuele gedichten, die bij elke gelegenheid in nieuwe constellaties worden gepresenteerd, maken aanspraak op het efemere en de wereld van muziek en dromen, waarin men opgetild kan worden. In de woorden van de kunstenaar zelf, “Het maken van foto’s is een natuurlijk proces in plaats van de natuur van buitenaf afbeelden. De foto is een echo van de gevoelens die ik had tijdens het proces. Dat hoop ik via de foto over te brengen op de eigen verbeelding en gevoelens van de beschouwer.”

“Ik streef ernaar om de wereld met open zintuigen tegemoet te treden. Mijn werk gaat over de magische momenten in het leven maar ook over haar ongemakken. Ik wil foto‘s maken zonder na te denken over de han- deling ervan, totdat ik ben verzadigd van een existentieel levensgevoel. Elke stap die ik zet begint met het idee van mono no aware: de vergan- kelijkheid van alles, de zachte melancholie der dingen, en gevoeligheid voor het efemere.”
Paul Cupido

Paul Cupido (NL) Douglas Mandry (CH) Werner Bischof (CH) René Burri (CH) René Groebli (CH) Albarrán Cabrera (ES) Mika Horie (JP), Ilona Langbroek (NL) Thomas Hoepker (US/DE) Flor Garduño (ME), Paolo Pellegrin (IT), Jeffrey Conley (US) Sissi Farassat (IR/AT) Philipp Keel (CH) Robert Boesch (CH) Miriam Toelke (DE) Simone Kappeler (CH) Willy Spiller (CH), Sandro Diener (CH), Max Kellenberger (US) Carolle Bénitah (FR/MA)