terug

Bertien van Manen in SCHUNCK Museum

De tentoonstelling Gluckauf van internationaal gerenommeerd fotografe Bertien van Manen is geopend in Museum Schunk. De feestelijke opening vond plaats in het bijzijn van onafhankelijk curator fotografie Hripsimé Visser en wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen, Jordy Clemens. Gluckauf toont een bijzondere selectie persoonlijke en ongepolijste beelden die Van Manen maakte op haar vele internationale reizen naar mijnwerkersgemeenschappen. De tentoonstelling is tot en met 3 september te bezichtigen.

© Bertien van Manen

De fotografietentoonstelling Gluckauf in museum SCHUNCK vertelt het verhaal van mijnwerkersgemeenschappen in onder meer Yorkshire, de Appalachen en Siberië. De naam Gluckauf verwijst naar de groet die mijnwerkers elkaar gaven, waarmee zij elkaar een veilige terugkeer wensten na een dag onder de grond te hebben gewerkt. Tijdens de opening van de tentoonstelling werd tevens het boek Gluckauf gepresenteerd, met daarin nog niet eerder in boekvorm gepubliceerde foto’s van Bertien Van Manen. Marcia Luyten schreef de begeleidende tekst voor het boek.


“Bertien weet met haar fotografie diep door te dringen in het leven van mensen en doet er tegelijkertijd alles aan om de clichés van pittoreske armoede en ontbering te vermijden. Ze weet wat ze wil vastleggen zonder afbreuk te doen aan de spontaniteit. Ze zoekt naar schoonheid met een randje, poses die nooit statisch zijn en situaties die zowel warmte als hardheid uitstralen”,
 zei Hripsimé Visser over het werk van Bertien van Manen.
 
Over Bertien van Manen Fotograaf Bertien van Manen (Den Haag, 1942) wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie. Over de hele wereld fotografeert zij mensen in huiselijke situaties in gebieden waar politieke en sociaal-maatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Van Manens fascinatie voor mijnwerkersgemeenschappen komt voort uit haar jeugd. Zij groeide op in Heerlen, voormalig centrum van de Oostelijke Mijnstreek, waar haar vader werkte als ingenieur voor de Staatsmijnen. Van Manen zat op school met kinderen van mijnwerkers en voelde zich op haar gemak in de warme en pretentieloze gezinssituaties bij hen thuis. Kenmerkend voor Van Manens werk is dat zij erin slaagt dicht bij haar onderwerp te komen. In plaats van op en neer te reizen naar een plek dompelt zij zich onder in de plaatselijke cultuur en leeft zij samen met de mensen wiens leven ze documenteert. Van Manen fotografeerde ook in onder andere Hongarije, China en gebieden in de voormalige Sovjet-Unie. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in musea als Museum of Modern Art in New York, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam en FOAM Amsterdam.
Gluckauf 18 april t/m 3 september SCHUNCK Glaspaleis Bongerd 18 in Heerlen
Openingstijden: di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: volwassenen € 8,50, studenten € 6,80, kinderen gratis