Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Auto, boot, vrachtwagen en zeilboot – maar dan anders

Foto Jonas Kambli
Foto Jonas Kambli

Voor een transport- en vervoersbedrijf heeft de Zwitserse fotograaf Jonas Kambli een serie over transportmiddelen gemaakt. Niet buiten op de weg, maar binnen, in een theater. Nee, er zijn geen lijnbus en auto het theater binnengereden. De transportmiddelen zijn gevormd uit menselijke lichamen. Een groep dansers heeft de verschillende vervoersmiddelen uitgebeeld.

“Het idee van deze serie was afkomstig van het bedrijf zelf,” aldus Jonas. “Zij hebben dit concept samen met een reclamebureau bedacht. De foto’s zijn onder meer gebruikt voor het jaarverslag van het bedrijf, maar ook voor andere promotieproducten.”

Het bedrijf wilde de poses laten uitvoeren door medewerkers van het bedrijf, voor een authentieke look. De fotograaf koos echter voor dansers. “Ik wilde natuurlijke beelden, die ik, wat de poses betreft, niet naderhand zou hoeven na te bewerken. In mijn ogen maakt dat de beelden het meest authentiek.”

Foto Jonas Kambli
Foto Jonas Kambli

Om de juiste poses te krijgen heeft de fotograaf samengewerkt met een choreograaf. “Ik heb haar verteld hoe het eruit moest komen te zien. Zij heeft vervolgens de schetsen gemaakt. Het was best lastig om de juiste pose te vinden: het moest er niet alleen goed uitzien, maar ook met zo min mogelijk lichamen. Dat betekende hard werken voor de dansers: het was een uitdaging voor hen om samen een juiste, nette vorm te maken en vooral om deze zo te houden. Dat is heel iets anders dan op het podium bewegen. Het was voor hen soms erg vermoeiend. Ik moest ze motiveren om zo lang en netjes mogelijk de juiste vorm te behouden. Tegelijkertijd moest ik zo snel mogelijk een foto maken.”

Foto Jonas Kambli
Foto Jonas Kambli

“Op de set was iedereen gefocust, al was de sfeer wel ontspannen. Die ontspannen sfeer vind ik erg belangrijk in mijn werk. En daarnaast hebben we plezier gehad bij het maken van de verschillende vormen. Het leverde uiteindelijk vier afbeeldingen op die zijn gebruikt met daarop een boot, auto, vrachtauto en zeilboot. ”

Mix van disciplines

Naast reclamefotografie, maakt Jonas veel reisfotografie. Andere onderwerpen zijn portret- en dansfotografie. “Ik werk voor reclamebureaus en bedrijven. Daarnaast maak ik persoonlijk werk. Ik houd van deze mix van verschillende disciplines. Dit project is een goed voorbeeld van hoe ik in mijn werk in opdracht profiteer van ervaringen die ik op heb gedaan bij vrij werk.”

The making of ...
The making of …Foto Jonas Kambli

Hoe omschrijft hij zijn stijl? “Ik heb niet een specifieke stijl. In mijn fotografie beperk ik me tot de hoofdzaken. Ik speel met licht en daarnaast vind ik het belangrijk om een boodschap of verhaal te vertellen met mijn foto’s. Mijn streven is om foto’s te maken die je verassen en ook bij een tweede blik boeien.”

Meer informatie: www.jonaskambli.ch.