terug

Ambachtelijke, nieuwe beelden maken digitaal weer analoog

Foto Stan Kerlen
Foto Stan Kerlen

 Fotoprenten, zo omschrijft fotograaf Stan Kerlen zijn werk. ”Fotoprenten, dat klinkt voor mensen interessanter dan foto’s. Als ze een aankondiging van een expositie met foto’s zien, lopen ze er misschien sneller aan voorbij.” In februari zijn de fotoprenten te zien in de expositie ‘binnenste BUITEN’. “Het zijn basisbeelden, afkomstig uit mijn beeldbank, waar ik verschillende materialen aan heb toegevoegd,” vertelt Kerlen. “Dat kan krijt, verf of zelfs bijenwas zijn. Zo maak ik een ambachtelijk, nieuw beeld. ”

In de loop der jaren heeft Kerlen een grote beeldbank gevormd. “Daarin zitten heel uiteenlopende foto’s. Herfstbladeren, een wolkenlucht of portretten, het kan van alles zijn.” Met deze basisbeelden gaat de fotograaf aan de slag. “Vaak heb ik wel een idee welk basisbeeld ik wil. Hoe dit beeld er uiteindelijk uit gaat zien, weet ik echter nog niet. Dat is een ontdekkingstocht. Door dingen toe te voegen, ontstaat een ambachtelijk nieuw beeld, helemaal voortgekomen uit mijn eigen vingers. Ik zeg altijd dat ik aan het breien ben met beelden.”

Foto Stan Kerlen
Foto Stan Kerlen

“Ik begin met een print van een digitaal bestand. Dat bewerk ik vervolgens, met bijvoorbeeld krijt of was. Daar maak ik een scan van. De scan druk ik af op papier of katoen. Soms bewerk ik de afdruk ook nog.”

Een heel bewerkelijk proces. Maar dat is juist wat de fotograaf aanspreekt. “Dat vond ik vroeger ook mooi aan de analoge fotografie. Ik had een eigen doka, waar ik in de weer was met chemicaliën en kleurstoffen. Met de digitale fotografie is dit veranderd. Iedereen kan tegenwoordig technisch goede foto’s maken, met de juiste scherpte. Mijn werk is tevens een beetje een verzet tegen de massa’s foto’s door iedereen worden gemaakt. Ik heb dat eens uitgerekend: per jaar worden in Nederland zo’n 6 miljard foto’s gemaakt, met bijvoorbeeld mobieltjes. Ik wilde met mijn fotografie daarom een andere weg inslaan.”

Foto Stan Kerlen
Foto Stan Kerlen

Met ‘binnenste BUITEN’ refereert Kerlen aan zijn gevoelens. “Met de prenten breng ik mijn emoties naar buiten. Ik hoop met de beelden iets teweeg te brengen bij de mensen. Dat mogen positieve gevoelens zijn, maar ook negatieve. De meeste basisbeelden zijn geen mooie plaatjes, dat zijn vrij rauwe beelden.”

“Ik ben een autodidact. Het fotograferen begon ooit vanuit een creatieve inborst. Met mijn fotografie probeer ik nu aan de weg te timmeren. Ik maak om twee redenen foto’s. De eerste heeft te maken met het vullen van mijn beeldbank. Deze foto’s wil ik later gebruiken in een fotoprent. De foto’s in de beeldbank zijn op zich geen fotografisch interessante beelden. Daarnaast fotografeer ik omdat ik het leuk vindt, en ga ik voor de mooiste beelden.”

Foto Stan Kerlen
Foto Stan Kerlen

De expositie ‘binnenste BUITEN’ is te zien in Fotogalerie Objektief Enschede, van 3 tot en met 27 februari. Op zondag 31 januari vindt de opening plaats. Meer informatie: http://en.fotoalbum.eu/stankerlen.