terug

Algemene winnaars World Photography bekend

De World Photography Organization is verheugd de algehele winnaars van de prestigieuze Sony World Photography Awards 2020 aan te kondigen. De titel Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van $ 25.000 wordt toegekend aan Pablo Albarenga (Uruguay) voor zijn serie Seeds of Resistance. Eveneens bekendgemaakt zijn de tien categoriewinnaars van de Professional-competitie naast de 2e en 3e plaats, evenals algemene winnaars van de Open-, Studenten- en Jeugdcompetities.

 

© Pablo Albarenga. Nantu is een inheemse jonge man uit de Achuar Nation van Ecuador die een project leidt van rivierboten op zonne-energie voor collectief vervoer. Door zonnepanelen te installeren op het dak van een speciaal ontworpen boot, werkt hij eraan om de afhankelijkheid van benzine van Achuar te beëindigen. Links: op zijn land ligt Nantu gekleed in traditionele Achuar-kleding. Rechts: het ongerepte regenwoud uit het Achuar-gebied. Sharamentsa, Pastaza, Ecuador. Fotocompositie: Pablo Albarenga
© Fotocompositie: Pablo Albarenga. Drica (29) woont in Tapagem, een Quilombo aan de Trombetas-rivier, in de Braziliaanse Amazone. De gebieden die bekend staan ​​als Quilombos zijn de thuisbasis van afstammelingen van ontsnapte Afrikaanse slaven. Degenen die wisten te ontsnappen, reisden diep het regenwoud in ter bescherming. Ze zijn er sinds de 19e eeuw gevestigd. Drica is de eerste vrouw die is gekozen als Quilombola Territory Coordinator en zij vertegenwoordigt de vijf gemeenschappen die daar wonen. De eerste uitdaging waarmee deze Quilombos worden geconfronteerd, zijn houthakkers die graag deals willen sluiten met de gemeenschap. Een tweede uitdaging is een bauxietmijn langs de rivier: het heeft dammen gebouwd zonder enige veiligheidsmaatregelen die de hele Trombetas-rivier in gevaar brengen. Maar voor Drica is de grootste uitdaging allemaal een enorm waterkrachtcentraleproject dat waarschijnlijk door de regering zal worden verlicht en dat niet alleen het riviermilieu zal vernietigen, maar ook de gemeenschappen uit hun thuisland zal verdrijven. Rechts: Drica afgebeeld liggend in haar voorouderlijk land. Links: Luchtfoto van de Rio Norte Bauxite-mijn naast het Quilombola-gebied, aan de rivier de Trombetas. Pará, Brazilië.

Seeds of Resistance is een oeuvre waarin foto’s van landschappen en gebieden die door mijnbouw en landbouwbedrijven in gevaar zijn, worden gecombineerd met portretten van de activisten die vechten om ze te behouden. In 2017 werden minstens 207 leiders en milieuactivisten gedood terwijl ze hun gemeenschappen beschermden tegen projecten die hun grondgebied bedreigden. Volgens een rapport van Global Witness uit 2018 vonden de meeste van deze gevallen plaats in Brazilië met 57 moordaanslagen, waarvan 80% tegen mensen die de Amazone verdedigden.

De serie van Albarenga onderzoekt de band tussen de verdedigers en hun land – een heilig gebied waar honderden generaties van hun voorouders rusten. Op de foto’s worden de hoofdpersonen in de verhalen van bovenaf gezien, alsof ze hun leven geven voor hun territorium.

Bezoek onze voor meer informatie over de winnende en finalistische projecten van dit jaar

online winnaars galerijen