terug

Ahmet Polat Fotograaf des Vaderlands 2015

fotoweekFotoweek benoemt Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) tot derde Fotograaf des Vaderlands als opvolger van Koen Hauser.Met deze titel is Polat een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Voor Fotoweek maakt Polat een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn Straat’. De fotoserie wordt tijdens Fotoweek 2015 gepresenteerd bij FOTODOK, internationale plek voor documentairefotografie, Utrecht.
Ahmet Polat is een Turks/Nederlandse documentaire- en modefotograaf. Polats foto’s zijn altijd verrassend, vol leven en energie en balanceren op de rand van documentaire-, straat- en modefotografie. Via zijn werk gaat hij langlopende onderzoeken aan waarbij terugkerende thema’s zijn; (collectieve) identiteit, de spanning tussen individu en collectief en de invloed van het verleden op het heden waarbij de mens altijd centraal staat. Hierdoor spreekt er veel emotie uit zijn foto’s, ongeacht de vorm (documentair of mode) of opdracht.
Ahmet Polat is een fotograaf met een succesvolle carrière, een perfect boegbeeld voor het vak fotografie. Met zijn aansprekende stijl en vermogen om karakters bloot te leggen, kijkt Fotoweek uit naar zijn nieuwe serie in het thema van 2015 ‘Kijk! Mijn Straat’. Voor deze Fotoweek serie, trekt Polat letterlijk de wijken van Nederlandse steden en dorpen in om de straat en haar bewoners te volgen in hun dagelijkse omgeving. Hij verzamelt verhalen van de mensen en maakt daarmee de straat tot het publieke podium wat het eigenlijk altijd al is. Want van wie is de straat, wie zijn de personages die rollen vertolken en welke scenario’s spelen zich af op deze specifieke plekken? Op 6 september wordt de fotoserie onthuld in een tentoonstelling bij FOTODOK.
Thema 2015: Kijk! Mijn Straat
Met het thema ‘Kijk! Mijn Straat’ wil Fotoweek alle Nederlanders inspireren om hun directe, alledaagse leefomgeving te delen door middel van fotografie. Buurt, stad, laan, villa, flat of dorp – iedere straat heeft zijn eigen identiteit. Dit maakt de publieke ruimte ook heel erg persoonlijk en eigen. Fotografie maakt het mogelijk dat iedereen vol trots kan delen hoe we samen leven in de uiteenlopende straten van Nederland.
Bron: www.fotoweek.nl