terug

Adobe Mobile steeds belangrijker?

Adobe Mobile Cloud

De bibliotheek in Photoshop met de Mobile onderdelen, zelf gemaakt of opgehaald.
De bibliotheek in Photoshop met de Mobile onderdelen, zelf gemaakt of opgehaald.

Fotografen die hun weerzin tegen het abonnementsmodel waarmee Adobe tegenwoordig de programma’s verkoopt nog niet overwonnen hebben missen steeds meer mogelijkheden die Adobe aan de Creative Cloud leden als extra’s biedt. Veel van die extra’s hangen wel samen met de mogelijkheden die een tablet je biedt, heb je alleen je computer om foto’s op te beheren en te bewerken, dan heb je wat minder extra’s gekregen en beschik je alleen over extra opslag in de Adobe Cloud voor uitwisseling van bestanden.

Lightroom Mobile

Lightroom mobile biedt je een simpele optie om series foto’s in die cloud opslag te plaatsen, je kunt een verzameling, helaas geen slimme, aanwijzen waarvan de foto’s in de creative Cloud moeten komen te staan. Je kunt ze vervolgens ook op je tablet terugvinden om ze aan anderen te laten zien of in andere toepassingen op je tablet te gaan gebruiken. Maar ook maakt Adobe op basis van die verzameling een website met een galerie waarmee je een mogelijkheid krijgt om die foto’s aan anderen te laten zien op die website, waarbij de bezoekers ook de mogelijkheid krijgen er commentaar op te leveren, dat is een heel eenvoudig te gebruiken en toch mooie manier om met klanten te communiceren lijkt me.

Een webgalerie op basis van Lightroom Mobile.
Een webgalerie op basis van Lightroom Mobile.

Adobe Slate

Adobe Slate is een mobiele toepassing waarmee je een webpagina kunt maken die is opgebouwd uit tekst en foto’s, die laatste kun je dan weer via Lightroom Mobile op je tablet hebben gekregen. Want het maken van die dynamische webpagina gaat op je tablet, het kijken er naar kan uiteraard op elk platform dat verbinding heeft met het internet. De techniek is heel eenvoudig te gebruiken, maar levert je een heel modern en dynamisch uitziend resultaat. Het is een heel geschikte methode om een kort verhaal rondom je foto’s te vertellen, waarbij je wel beperkt bent tot tekst en foto’s. Video’s passen er niet bij.

Een presentatie gemaakt met Adobe Slate, een gelikte weergave van foto's en tekst op het internet.
Een presentatie gemaakt met Adobe Slate, een gelikte weergave van foto’s en tekst op het internet.

Meer mobiel doen.

De andere programma’s voor je tablet die voor een deel al beschikbaar zijn als gratis downloads voor abonnees op de Creative Cloud leveren vooral heel speciale mogelijkheden, het zijn geen algemene beeldbewerkingsprogramma’s. Photoshop Mix kan de automatische beeldcorrecties toepassen zoals die In lightroom aanwezig zijn, en je kunt er twee foto’s mee tot een montage maken met zelfgeschilderde of automatisch gemaakte maskers. Photoshop Sketch is een tekenprogramma waarmee je ontwerpen voor latere projecten kunt maken, Adobe Comp is een andere benadering, maar ook met het doel om producties voor te bereiden. Adobe Shape zet een opname met de camera van je tablet om een een lijntekening met vectoren zoals uit Illustrator bekend. En alle resultaten van deze programma’s duiken vanzelf op op je computer, Photoshop heeft er zelfs een eigen plek voor.

Het resultaat van Adobe Shape, bedoeld om in andere programma's verder te gebruiken, iets dat ook voor veel andere mobiele applicaties geldt.
Het resultaat van Adobe Shape, bedoeld om in andere programma’s verder te gebruiken, iets dat ook voor veel andere mobiele applicaties geldt.

Verder

Uiteraard gaat Adobe verder en voegt steeds meer mogelijkheden toe aan het werken op je tablet. Al die mogelijkheden maken gebruik van de ‘smart-preview’ techniek waardoor je op je tablet zelfs snel kunt werken met bestanden van de nieuwe Canon camera’s met 50 miljoen pixels. In hun eigenlijke bestandsformaat zou alleen al het overbrengen naar de cloud en dan weer naar je tablet een flinke aanslag op dat systeem plegen. Maar als een slimme voorvertoning van een paar honderd KB is dat allemaal heel makkelijk, en alle aanpassingen worden uiteindelijk weer op het origineel toegepast. Wat vreemd genoeg nog mist en waarvan je zou kunnen denken dat het nu juist een toepassing voor mobiel gebruik onderweg is, is het selecteren en van informatie voorzien van je foto’s in een versie van Lightroom. Maar ook de gereedschappen in nieuw aangekondigde projecten lijken soms eerder ingegeven door het spectaculaire effect ten behoeve van de marketing dan gebaseerd op de behoefte van een fotograaf.
De uitleg van Adobe op een blog vind je door hier te klikken: