terug

Webinar Wateroverlast: Waar ligt de echte oorzaak?

Wanneer:
3 juni 2021 @ 13:30 – 14:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2021-06-03T13:30:00+02:00
2021-06-03T14:30:00+02:00
Waar:
Online
Contact:
Stichting RIONED
+31(0)318 631 111

Wateroverlast kan hele verschillende oorzaken hebben. Als u weet waar het probleem zit, of kan ontstaan, dan weet u ook welk type maatregel daar zinvol is. Jeroen Langeveld (Partners4UrbanWater) laat u met praktijkvoorbeelden zien waar verschillende problemen ontstaan en welke oplossingen daar bij horen. Zo voorkomt u dat u verkeerde investeringen doet.

Ons stedelijk watersysteem is het resultaat van ruim anderhalve eeuw ‘leren in de praktijk’, waarbij in de meeste gevallen een systeem is ontstaan dat ‘van goot tot sloot’ in balans was. Onder andere door verdere verstedelijking, toenemende verdichting, bodemdaling en een veranderend klimaat verschuift de balans en kunnen we bijleren van de nieuwe praktijk.

De uitgevoerde stresstesten laten zien dat veel stedelijke gebieden gevoelig zijn voor korte, hevige, buien, terwijl de afgelopen zomers hebben laten zien dat onze stedelijke watersystemen ook gevoelig zijn voor droogte. Het terugbrengen van de balans vraagt om een uitgekiende combinatie van vasthouden, bergen en afvoeren en een hele keten die op orde is: opvang en afvoer op eigen terrein, de riolering en de openbare ruimte en de berging en afvoercapaciteit in de watersystemen.

Aan bod komen:

  • de afvoercapaciteit en berging van onderdelen van het stedelijk watersysteem;
  • oorzaken voor wateroverlast;
  • typen maatregelen om de overlast te verhelpen.

Meer informatie