terug

Symposium De Economische Straat

Wanneer:
9 oktober 2014 @ 14:00 – 16:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2014-10-09T14:00:00+02:00
2014-10-09T16:00:00+02:00
Waar:
Expo Houten (Wilgenzaal)
Meidoornkade 24
3992 AE Houten
Nederland

Op 9 oktober organiseert de Stichting Erkenning voor het Bestratingsbedrijf in samenwerking met de vereniging Stadswerk op de Dag van de Openbare Ruimte het symposium “De Economische Straat”. Tussen 14.00 en 16.00 uur wordt u in de Wilgenzaal van Expo Houten bijgepraat en kunt u meediscussieren over kwaliteit en waarde in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, in het bijzonder als het gaat om bestrating.

Elk jaar gaat er onnodig veel geld verloren bij het onderhoud en beheer van de openbare ruimte, ook bij bestratingsprojecten. Dat is een merkwaardige constatering als we bedenken dat gemeenten al jaren moeten bezuinigen. Is de druk om deze kosten te beheersen niet groot genoeg of krijgen de partijen in de bestratingsketen het gewoonweg niet voor elkaar?

Dat het wel kan (en hoe) is het onderwerp van het symposium De Economische Straat. Vragen die aan de orde komen: hoe kan de bestratingsketen waarde creëren in een tijd van schaarste? Hoe kunnen bestratingsbedrijven en aannemers inspelen op de veranderende rol van de gemeenten (die met steeds minder technisch geschoold personeel kampen) en hoe gaat het dan met de kwaliteitsborging? Hoe kunnen kleinere bedrijven meedingen naar openbare opdrachten? En hoe ziet de rolverdeling tussen opdrachtgever, ontwerper, uitvoerder en toezichthouder er idealiter uit? Vragen die alle partners in de bestratingsketen ter harte gaan. Deze zijn daarom van harte uitgenodigd op 9 oktober tijdens de Dag van de Openbare Ruimte.

De Economische Straat staat voor een straat die ontworpen is met aandacht voor aanleg en beheer, op een verantwoorde wijze is aangelegd, waarbij gebruik is gemaakt van de aanwezige kennis bij de partners, een straat die duurzaam is, goed oogt en de druk op onderhoudskosten verlaagt. Een straat die toegevoegde waarde biedt aan alle belanghebbenden. Vooral voor de samenleving als geheel, want er is minder verkeersoponthoud, minder ergernis en er zijn minder schadeclaims en last but not least: minder kosten: door de bank genomen kost de Economische Straat over zijn levenscyclus gemeten minder dan de straat met de laagste prijs.

Programma

Dat de Economische Straat geen utopie is, mag blijken uit de bijdragen van de sprekers op het symposium. Die bestaan niet uit loze woorden maar uit getallen, rekensommen, praktijkvoorbeelden en een discussie. De compacte bijdragen komen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), Stadswerk, de SEB, de gemeente Enschede (opdrachtgever) en Klink Nijland GWW (opdrachtnemer). De middag staat onder leiding van Marjet Rutten (auteur, innovatie-expert, lid van het Bouwteam).
Voor wie: wethouders, hoofden van dienst, ontwerpers en bestekschrijvers openbare ruimte, aannemers in de GWW, bestratingsbedrijven en andere partners in de bestratingsketen.

Aanmelden kan tijdens het registreren voor uw toegangskaart voor de Dag van de Openbare Ruimte of door een mail te sturen naar info@seb.nl (o.v.v. naam en organisatie).
Ook voor het programma kunt u terecht op de website www.openbareruimte.nl.