terug

Lokaal mondiaal

Wanneer:
5 februari 2013 @ 20:00 – 22:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2013-02-05T20:00:00+01:00
2013-02-05T22:00:00+01:00
Waar:
Aula van Universiteit Utrecht
Lange Nieuwstraat 106
Universiteit Utrecht, 3512 PN Utrecht
Nederland
Kosten:
gratis

Complexe mondiale vraagstukken vragen om wereldwijde actie. Toch grijpen thema’s als milieu, leefbaarheid of voedselvoorziening juist in elkaar op lokaal niveau. Dit betekent dat de stad een levend laboratorium kan zijn voor oplossingen.

Duurzame innovatie in de stad ontstaat zowel op technisch als sociaal vlak en vergt een andere manier van kijken naar productie en consumptie. Zal een jonge stadsbevolking inderdaad de pionier zijn voor een nieuwe levensstijl? En kan een slimme lokale energievoorziening ons als burgers milieubewuster maken en tegelijkertijd meer zeggenschap geven over overheidsdiensten? Hoe kunnen we de revival van de regio, als een gebied dat binding geeft, versterken? Op welke manier zijn economische innovaties, zoals de opkomende gamingindustrie en nieuwe wetenschappelijke inzichten te koppelen aan duurzaamheid?

De balans houden tussen lokaal en mondiaal vormt hier de uitdaging. Zijn lokale overheden en burgers betrokken genoeg voor deze issues op wereldschaal? Hoe verhoudt wereldburgerschap zich tot lokale identiteit? De banlieues of schakelzones tussen stad en platteland blijven vaak achter in de kenniseconomie. Welke nieuwe vormen van samenwerking tussen wetenschap en andere partijen zorgt dat ook deze buurten mee kunnen komen?

Studiewaardeerbaar
Dit programma is voor alle studenten te volgen als onderdeel van de cursus Duurzaamheid als wereldbeeld (GEO3-5004) voor 7,5 ECTS en wordt georganiseerd i.s.m. de faculteit Geowetenschappen, de gemeente en provincie Utrecht, Rabobank Utrecht en Utrecht Sustainability Institute.