terug

Internationale conferentie over spelen in Nederland

Wanneer:
10 mei 2017 @ 09:00 – 13 mei 2017 @ 17:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2017-05-10T09:00:00+02:00
2017-05-13T17:00:00+02:00

Play! Open your world

Heeft spelontwikkeling, spelmateriaal en het belang van spelen jouw interesse? Dan mag je deze dagen niet missen. Van 10 – 13 mei 2017 vindt een internationale conferentie plaats in het Corpus Congress Centre, Leiden. Dit gebouw staat voor de intentie van dit congres: speels en educatief. Allerlei onderwerpen gerelateerd aan spelen komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan mediawijsheid, genderverschillen, ruimtegebruik, speelgoedontwerp en snoezelen. Iedereen met een hart voor spelen is van harte uitgenodigd!

Gevarieerd programma

Het programma bevat verschillende Nederlandse sprekers op het gebied van spelen en spelmateriaal, zoals prof. Dr. Peter Nikken over digitale media, Betsy van de Grift over breinontwikkeling, Martin van Rooijen over ‘loose parts’, Froukje Hajer over kinderrechten, Marianne de Valck over spelen en nieuwsgierigheid en Anne Peetoom over de gevolgen van ‘connected toys’. Verder komen er sprekers uit landen als Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, India en Portugal vertellen over spelen in de openbare ruimte, onderwijs, onderzoek naar spelen en hun ervaringen en initiatieven. Daarnaast is er aandacht voor spelen in praktische zin door middel van een speelgoedbeurs, tentoonstelling, workshops, demonstraties en excursies.

Speelotheken in allerlei vormen

De conferentie wordt georganiseerd in opdracht van de International Toy Library Association (ITLA). Bij deze organisatie zijn nationale speelotheekorganisaties aangesloten uit zo’n 66 landen. Deze organisaties hebben in de eerste plaats hun betrokkenheid bij spelen gemeen. Waar in Nederland een speelotheek spelmateriaal uitleent, lijkt de werkwijze in het buitenland vaak op wat wij buitenschoolse opvang, buurtwerk of speltherapie noemen. Al dan niet verbonden aan onderwijs of hulpverlening.

Eens in de drie jaar komt ITLA bijeen tijdens een internationale conferentie. In 2017 komt het congres voor het eerst naar Nederland. De organisatie van dit congres is in handen van vrijwilligers. Zonder fondsen hebben ze alles – en iedereen – uit de kast getrokken om ‘de wereld’ te laten zien en horen hoe in Nederland over spelen wordt gedacht, en omgekeerd.

Meer informatie over de conferentie, het programma of registratie? Ga naar www.itla2017.nl.